lauantai 6. tammikuuta 2024

Ukrainan tukisitoumukset iskevät lujasti erityisesti Saksaan

Saksa on sitoutunut Ukrainan tukemiseen Euroopan Unionissa tehtyjen päätösten lisäksi myös Scholzin ja Zelenskyn toukokuussa 2023 allekirjoittamalla yhteisellä sopimuksella. Blogi "Lost in Europe" palauttaa tämän mieliin bloggarin vuonna 2023 eniten luetussa ja jo 15.5. 2023 ensimmäisen kerran julkaistussa blogikirjoituksessaan


"Toukokuussa 2023 liittokansleri Scholz ja presidentti Zelensky allekirjoittivat "yhteisen julistuksen". Ne sitovat Saksaa vielä kauan sodan jälkeen - mutta eivät Ukrainaa ollenkaan. Seuraukset näkyvät tänään.

Tähän asti Saksa on ollut sidottu Ukrainaan ensisijaisesti EU:n päätöksillä. Mutta Zelenskyjin Berliinin-vierailulla tämä muuttui perusteellisesti.

Kansleri Scholz ei ole vain luvannut uusia asetoimituksia 2,7 miljardin euron arvosta. Hän teki myös lupauksia, jotka sitovat Saksaa pitkälle sodan jälkeen.

Tässä muutamia otteita "Ukrainan ja Saksan yhteisestä julistuksesta":


Saksa jatkaa poliittisen, taloudellisen, humanitaarisen ja sotilaallisen tuen antamista Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen - sekä kansallisesti että kansainvälisen yhteistyön puitteissa Euroopan unionissa, G7:ssä, Natossa, Yhdistyneissä Kansakunnissa ja muissa muodoissa.

Lisäksi Saksa on varannut yhteensä yli 11 miljardia euroa vuodelle 2023 ja sen jälkeen jatkaakseen sotilaallista tukea Ukrainalle.

Ukraina ja Saksa ovat yhtä mieltä tarpeesta ylläpitää ja lisätä kollektiivista painostusta Venäjään ja sen sotaponnisteluja tukeviin uusiin sanktioihin heikentääkseen Venäjän kykyä jatkaa laitonta hyökkäyssotaa.

Saksa yhdessä kansainvälisten järjestöjen sekä eurooppalaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa on sitoutunut osallistumaan Ukrainan talouden elvyttämiseen ja jälleenrakentamiseen .

Ukraina ja Saksa ilmoittavat olevansa halukkaita vahvistamaan edelleen kahdenvälisiä taloussuhteitaan kaikilla aloilla. (…) Lisäksi Saksa tukee aktiivisesti Ukrainan energiateollisuuden modernisointia ja jälleenrakennusta, mukaan lukien energiainfrastruktuuri, kahdenvälisen energiakumppanuuden kautta.

Vielä enemmän miljardeja Ukrainan sotaan , vielä enemmän sanktioita Venäjää vastaan ​​ja rajoittamaton apu jälleenrakennukseen: Scholz on ilmeisesti syrjäyttänyt kaikki huolenaiheet. Mottona ei ole vuotaa, vaan tukkia.


Hänen lupauksensa menevät pitkälle. Puhumme vuosista, ellei vuosikymmenistä (kun on kyse EU:hun liittymisestä). Mistä liittokansleri itse asiassa sai mandaatin sitoa Saksa EU:n ulkopuoliseen jäsenvaltioon niin pitkään ja niin lujasti?

---

Ja miksi vain Saksa sitoutuu, mutta ei Ukraina? Teksti ei sisällä yhtä ainoaa velvoitetta Kiovalle - mutta vielä enemmän Berliinille. Scholz ei myöskään kyennyt asettamaan ehtoja lupauksilleen.


Ei diplomaattista aloitetta

Miksi aseapua ei ole ehdollinen? Missä sanotaan, että Ukraina ei saa käyttää väärin saksalaisia ​​aseita - esimerkiksi hyökätäkseen Venäjää vastaan? Scholz luottaa suullisiin lupauksiin, mutta sitoutuu.


Ja hän tekee virheen asettuessaan epämääräiseen, keskeneräiseen "Ukrainan rauhankaavaan" " lähtökohtana lisäkeskusteluille " . Näin tehdessään hän luovuttaa vihdoin oman diplomaattisen aloitteensa hallinnan.


Nyt puuttuvat vain hävittäjät – ja vihreä valo Natoon liittymiselle. Mutta sitäkin valmistellaan jo...

PS Saksalais-ukrainalainen lausunto vahvistaa tammikuussa "Press Clubissa" antamani arvion siitä, että Scholz on hylännyt kaikki punaiset linjat panssarivaunujen toimittamisessa. Hän ottaa ukrainalaisia ​​kantoja muotoilematta itse strategioita tai tavoitteita. Näin tehdessään hän vetää Saksaa syvemmälle ja syvemmälle sotaan kuin unissakävelija..."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti