torstai 11. tammikuuta 2024

Pakolaiskriisi uhkaa edelleen Eurooppaa - sekä määrällisesti että laadullisesti...

 Blanca Garcés,  CIDOB:n (Barcelonan kansainvälisten asioiden keskus) siirtolaisuuden vanhempi tutkija ja tutkimuskoordinaattori kirjoittaa Social Europe -verkkolehdessä uudesta pakolaissopimuksesta . 

Euroopan Parlamentti ja Euroopan Neuvosto ovat tehneet periaatepäätöksen tämän kahdeksan vuotta valmistelussa olleen pakolaissopimuksen käyttöönotosta.

Sopimuksen tavoitteena on löytää toimivat ja arvopohjaisesti hyväksytävät ratkaisut kolmella tasolla: suhteessa pakolaisten kotimaihin, siirtolaisuuden ja rajojen ylittämisen instrumentalisointi vihamielisesä takoituksessa ja sopimuksesa hylätty periaate pakolaisten oikeudenmukaisesta jakautumisesta EU:n jäsenvaltioiden kesken. Kaikissa näissä kohdissa on edelleen ongelmia ja vaarana tilanteen muuttumattomuus verrattuna nykyiseen, huonosti toimivaan tilaan.

"Vuodesta 2015 lähtien Eurooppaa on vainonnut uuden "pakolaiskriisin" mahdollisuus. Silloin Saksan liittokansleri Angela Merkel lausui kuuluisat sanat "Wir schaffen das" (Me selviämme tästä). Mutta heti sen jälkeen virallinen Eurooppa sanoi käytännössä: "Riittää". Siitä lähtien on ollut pakkomielle varmistaa, että tällainen jakso ei toistu.


Tästä pelosta huolimatta Euroopan unionilla kesti kahdeksan vuotta uuden maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen tekemiseen, josta EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti sopivat viime kuussa Euroopan komission vuoden 2020 ehdotuksen jälkeen . Tavoitteena on kaksiosainen: sinetöidä Euroopan raja ja jakaa vastuu oikeudenmukaisemmin jäsenmaiden kesken. Mutta onko sopimus todella olemassa?

---

Komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas, joka vastaa "eurooppalaisen elämäntavan edistämisestä", on kuvaillut sopimusta kolmikerroksisen talon kaltaiseksi: yksi kerros koskee suhteita kolmansiin maihin, toinen ulkorajojen hallintaa ja kolmasosa vastuun jakamisesta jäsenvaltioiden kesken.

---

Parlamentin lopullista muodollista hyväksyntää odotetaan huhtikuussa, minkä jälkeen toteutussuunnitelma ja rahoituskehyksen määrittely – vaikka muukalaisvihamielisten voimien voitto eurovaaleissa saattaa vaarantaa kaiken.

----

Sopimus on siis olemassa. Mutta ennen kaikkea se on poliittinen ele, joka ei vastaa tärkeimpiin poliittisiin haasteisiin ja joka valitettavasti voi pahentaa poliittista huonovointisuutta."

---

Kirjoittaja Blanca Garcés on CIDOB:n (Barcelonan kansainvälisten asioiden keskus) siirtolaisuuden vanhempi tutkija ja tutkimuskoordinaattori. Yli 15 vuoden ajan hän on tutkinut maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa vertailevasta näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti