torstai 18. tammikuuta 2024

Varallisuuden verottaminen miljardöörien hallitsevan aseman murtamiseksi


Verkkolehti Social Europe julkaisi 18.1. 2024 Chiahira Putaturon artikkelin verotuksen suuresta merkityksestä maailman rikkaimpien miesten - valtaosaltaan juuri miehet ovat miljardöörejä - sietämättömäksi muodostuneen erityisaseman korjaamiseksi. Tämä on referaatti kyseisestä artikkelista.

CHIARA PUTATURO 18 tammikuuta 2024

Verotus voisi hillitä kalliisiin pukuihin  pukeutuneiden  miesten valtaa. Heskustelevat maailman johtamisesta Davosissa tällä viikolla. 

Olemme paljon lähempänä maailman ensimmäisen triljonäärin (triljoona=tuhat miljardia) näkemistä kuin köyhyyden lopettamista. Miksi? Koska talousjärjestelmämme palvelee niitä harvoja rikkaimpia yksilöitä, usein miehiä, jotka hallitsevat talouttamme.  


Oxfamin tällä viikolla julkaisema tutkimus paljastaa, että maailman viisi rikkainta miestä ovat lähes kaksinkertaistaneet omaisuutensa vuodesta 2020. Se paljastaa myös, että miljardööri on toimitusjohtaja tai pääosakas seitsemässä maailman kymmenestä suurimmasta yrityksestä. Tämä ei ole sattumaa: varallisuuden keskittyminen ja yritysmonopoli ovat saman kolikon kaksi puolta.


Miesten monopoli

Lähtien teknologiasta aina lääkkeisiin saakka  olemme todistamassa kuinka modernit monopolimiehet keräävät valtavia omaisuuksia ja vaikutusvaltaa. Euroopan unionin viisi rikkainta miestä ovat lisänneet varallisuuttaan 6 miljoonalla eurolla tunnissa vuodesta 2020 lähtien. Tämä merkitsee yli 400 miljardin euron varallisuutta, mikä vastaa puolta kaikkien EU-maiden koulutusbudjeteista. 

Mutta miljardöörien takana ovat usein suuret yritykset, jotka keräävät satumaisia ​​voittoja . Viime vuosi oli suurille yrityksille kannattavin: 22 maailman suurinta EU:ssa pääkonttoriaan pitävää yritystä teki 172 miljardin euron nettovoiton 12 kuukauden ja kesäkuun 2023 välisenä aikana. Tämä oli 66 prosenttia enemmän kuin niiden keskimääräinen voitto vuosina 2018-21.


Nämä voitot ohjataan erittäin rikkaille omistajilleen, jotka voivat sitten ostaa vaikutusvaltaa eri tavoin. Miljardöörit ja heidän yrityksensä voivat maksaa lobbaajien armeijat saadakseen poliittiset päättäjät laatimaan lakeja heidän hyväksi. He voivat päättää, mitkä hankkeet tai sektorit turvaavat investointeja tai lainoja ja mitkä eivät, sillä rikkain prosentti omistaa yli 40 prosenttia maailmanlaajuisista rahoitusvaroista – joukkovelkakirjat ja osakkeet mukaan lukien. Lopuksi he voivat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen hallitsemalla tärkeitä tiedotusvälineitä. 

Oxfamin analyysi osoittaa, että alle prosentti maailman suurimmista yrityksistä on julkisesti sitoutunut maksamaan työntekijöille toimeentulon. Kahden viime vuoden aikana 800 miljoonaa työntekijää maailmanlaajuisesti on menettänyt 1,4 biljoonaa euroa inflaation vuoksi , mikä vastaa 25 päivän palkanmenetystä jokaista henkilöä kohden. Samaan aikaan yritykset jakavat 80 prosenttia ennätystuloistaan ​​jo rikkaiden osakkeenomistajiensa taskuihin.


Yritykset ja niiden varakkaat omistajat ajavat myös eriarvoisuutta verotusta vastaan. He kannustavat "kilpajuoksua pohjaan" pyrkiessään välttämään veroja samalla kun he riistävät yleisöltä paremmat julkiset palvelut. Tästä syystä EU:n keskimääräinen yhtiöveroaste on laskenut kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2000 – 32 prosentista 22 prosenttiin – ja miksi viimeisten 30 vuoden aikana seitsemän kahdeksasta EU-maasta on luopunut varallisuusverosta. Keskeisten palveluiden , kuten koulutuksen, veden ja terveydenhuollon, yksityistäminen – yritysten vallan työntämänä – kasvattaa entisestään eriarvoisuutta, koska se rajoittaa maksukykyvyttömien mahdollisuuksia saada näitä palveluja.   


Lopuksi yritysten valta edistää ilmastokatastrofia, joka iskee kaikkein haavoittuvimpiin. Fossiilisia polttoaineita käyttävät yritykset hyötyvät planeettoja tappavasta liiketoiminnastaan ​​samalla kun ne estävät kiireellisten ilmastotoimien edistymisen. Samaan aikaan niiden ultrarikkaat omistajat ovat eniten vastuussa ilmastohätätilanteesta. Oxfam arvioi , että miljardööri päästää yli miljoona kertaa enemmän päästöjä kuin keskivertoihminen ylellisen elämäntapansa ja sijoitustensa johdosta. Samaan aikaan tavalliset ihmiset kärsivät ihmisten ja yritysten ahneuden aiheuttamista helleaaltojen, tulvien ja maanvyörymien tuhoisista vaikutuksista.  



Varallisuus- ja satunnaiset verot

Hyvä uutinen on, että voimme lopettaa tämän. Tarvitsemme hallituksia hankkimaan hallintansa takaisin. Niiden on taattava keskeiset julkiset palvelut, säänneltävä yritysten valtaa ja edistettävä demokraattisesti omistettuja yrityksiä. Tässä kulmakivenä ovat varallisuus ja yhtiöverotus.    


Reilut verot ovat elintärkeitä miljardöörien hallitsevan aseman murtamiseksi ja sen varmistamiseksi, että taloutemme ei palvele vain kourallista erittäin rikkaita ihmisiä, vaan toimii tavallisten ihmisten hyväksi. Esimerkiksi eurooppalainen varallisuusvero voisi kerätä lähes 300 miljardia euroa vuodessa, mikä riittää kattamaan 40 prosenttia EU:n elvytys- ja selviytymisrahastosta . Tämä pieni vero, joka on 2–5 prosenttia EU:n monimiljonäärien ja miljardöörien vuosituloista, mikä ei ainoastaan ​​kasvattaisisi hallitusten kassaa eriarvoisuuden torjumiseen, vaan saisi myös rikkaat saastuttajat maksamaan roolistaan ​​ilmastokriisissä.


Tästä syystä Oxfam tukee – yhdessä ekonomistien, monimiljonäärien ja poliitikkojen kanssa – eurooppalaista  kansalaisaloitetta  eurooppalaisen varallisuusveron puolesta. Jokainen tunti, jossa hallitukset eivät ryhdy toimiin, maksaa kirjaimellisesti miljoonia euroja. Vetoomuksen myötä eurooppalaiset vaativat EU:ta lopettamaan tämän ja verottamaan rikkaita.


Sama koskee yritysten odottamattomia voittoja ja liiallisia voittoja. Action Aidin yhteistyössä Oxfamin kanssa tekemä uusi analyysi osoittaa, että satunnaisten voittojen 90 prosentin vero, jota sovelletaan 36:een suurinta fossiilisten polttoaineiden ja pankkialan yhtiöön ympäri maailman, voisi kerätä lähes 382 miljardia dollaria. Tämä on lähes 20 kertaa enemmän kuin vuonna 2021 maailmanlaajuisesti ilmastonmuutokseen sopeutumiseen käytetty summa.


Globaali ponnistus

Mittakaava on ennennäkemätön ja se on maailmanlaajuinen ongelma. Jotta maailman rikkaimmat ja suurimmat yritykset eivät välttyisi maksamasta kohtuullista osuuttaan veroistaan, tarvitsemme maailmanlaajuisia ponnisteluja, kuten Afrikan maiden kannattamaa Yhdistyneiden Kansakuntien verosopimusta, jota EU:n jäsenvaltiot vastustavat.


Elämme jakautumisen vuosikymmentä. Varallisuus- ja yhtiöverot sekä valtion, julkisen vallan ja kestävän liiketoiminnan lisääminen ovat ainoa tapa luoda talous, jossa ei ole miljardöörien ylivaltaa. On aika luoda perusta taloudelle, joka toimii tavallisten ihmisten ja planeetan hyväksi.

----

(Chiara Putaturo on Oxfamin EU-toimiston apulaisjohtaja, jossa hän toimii epätasa-arvo- ja veropolitiikan neuvonantajana. Hän työskenteli aiemmin Transparency Internationalissa Italiassa. Hänen akateeminen taustansa on valtiotieteen ja kehitystaloustieteen alalta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti