maanantai 24. tammikuuta 2022

Tarvitsemmeko ydinvoimaa ja fossiilisia kaasuja siirtymätekniikoiksi?

 Ei ydinvoiman ja fossiilisten kaasujen viherpesua EU:n taksonomiassa!


Naturfreunde Inytertnationale NFI  varoittaa, että EU:n ilmastopolitiikka ja European Green Deal ovat suistumassa raiteilta.


Ydinvoiman ja fossiilisten kaasujen sisällyttäminen äskettäin julkaistuun eurooppalaiseen taksonomiaan on ristiriidassa taksonomian tavoitteen kanssa suojella yksityisiä sijoittajia viherpesulta ja taksonomian "Älä tee merkittävää haittaa" -periaatetta. Suuntaamalla suuria sijoitusrahastoja kestämättömiin energiantuotantomuotoihin taksonomia uhkaa suistaa koko EU:n ilmastoagendan ja European Green Dealin.


EU:n taksonomia-asetus

Taksonomia-asetuksen tavoitteena on määritellä edellytykset, joilla tietty taloudellinen toiminta voidaan luokitella kestäväksi, jotta se edistää Euroopan vihreää kehitystä. Sen tarkoituksena on luoda turvallisuutta sijoittajille ja EU:n mukaan "suojata yksityisiä sijoittajia viherpesulta, auttaa yrityksiä tulemaan ilmastoystävällisemmiksi, vähentää markkinoiden pirstoutumista ja ohjata sijoituksia sinne, missä niitä eniten tarvitaan." (EU:n taksonomia kestävä toiminta | Euroopan komissio (https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/sustainable-finance/eu-taxonomy-sustainable-activities_en)


EU-komissio esitti joulukuun 2021 lopussa ehdotuksensa taksonomialuettelosta, joka sisältää kestävinä investoinneina myös ydinvoima- ja fossiiliset kaasulaitokset. Tämä ei suojaa sijoittajia viherpesulta, mutta edistää sitä massiivisesti.


Ydinvoima ja fossiiliset kaasut eivät ole kestävää kehitystä!

EU:n komissio väittää, että ydinvoimalat eivät aiheuta hiilidioksidipäästöjä. Tämä pitää paikkansa vain osittain: ydinpolttoaineen poltosta ei aiheudu CO2-päästöjä, mutta jos koko prosessi otetaan huomioon, hiilidioksidipäästöjä syntyy voimalaitosten rakennus- ja purkuvaiheessa sekä purkamisen ja purkamisen aikana. polttoaine - elementtien kuljetus ja ydinjätteen loppusijoitus . Lisäksi ratkaisematon ydinjätteen loppusijoituskysymys on toinen vahva argumentti ydinenergian luokittelua vastaan ​​kestäväksi, eikä se ole EU:n taksonomian "Älä merkittävää haittaa" -periaatteen mukaista.

Fossiilisten kaasujen voimalaitokset päästävät suoraan hiilidioksidia. Kun nesteytettyä maakaasua (LNG) käytetään polttoaineena, kaasun kuljettaminen pitkiä matkoja lisää hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi maakaasun putkikuljetus tuottaa merkittäviä metaanipäästöjä, jotka haihtuvat jalostusasemilta.



Tarvitsemmeko ydinvoimaa ja fossiilisia kaasuja siirtymätekniikoiksi?

Lobbaajat väittävät, että ydinvoimaa ja fossiilisia kaasuja tarvitaan siirtymätekniikoina, kunnes uusiutuva energiajärjestelmä on täysin kehittynyt. Ne korostavat toimitusvarmuuden riskiä, ​​kun energiahuolto perustuu yksinomaan uusiutuviin energialähteisiin, kuten vesivoimaan, tuulivoimaan ja aurinkosähköön, jotka kaikki ovat erittäin riippuvaisia ​​sääolosuhteista.

Koko energiateollisuus työskentelee kuitenkin parhaillaan näiden riskien vähentämiseksi asentamalla uusia energian varastointijärjestelmiä ja hallitsemalla kysyntää energiankulutuksen huippujen vähentämiseksi. Samalla meidän on myös toteutettava lisää energiansäästöohjelmia, mikä on yksi CO2-päästökauppajärjestelmän tavoitteista.

Geotermiset laitokset ja uusiutuvista energialähteistä tuotetun vedyn käyttö auttavat tasapainottamaan tuulen ja auringon energian vaihtelua. Lisäksi on yhä enemmän biokaasulaitoksia, joita voidaan käyttää myös säästä riippumatta. Tämä vähentää samalla myös lämmitykseen tai kuljetuksiin käytettävän fossiilisen kaasun määrää. Tämä tarkoittaa, että myös vedyn ja vihreän kaasun alueellisia kaasuverkkoja voidaan tarvita tulevaisuudessa.


Täysin väärä signaali sijoittajille

Ottaen huomioon kestävän ilmastopolitiikan ja erityisesti Euroopan vihreän sopimuksen toteuttamisen valtavat taloudelliset vaatimukset, kilpailu rahoitussijoituksista on kovaa. Jos tarkastellaan sähkön tasoitettua kustannuksia (LCOE), eli kustannuksia, jotka ovat välttämättömiä energian muuntamiseen toisesta energiamuodosta sähköksi, ydinenergia on ylivoimaisesti kallein tapa investoida energiaan. Esimerkiksi vuonna 2013 rakenteilla olevan brittiläisen ydinvoimalan Hinkley Pointin konsortio neuvotteli takuukiinteäksi hinnaksi 111 euroa/MWh, jota oikaistaan ​​rakennusaikaisen ja sitä seuraavan 35-vuoden inflaatioon. vuoden tariffikausi. Kiinteä hinta on tällä hetkellä 134 euroa/MWh. Kustannukset kasvavat siis vuosi vuodelta. Samaan aikaan suuren aurinkosähköjärjestelmän kustannukset ovat tällä hetkellä 31-57 euroa/MWh ja ne laskevat vuosi vuodelta. Jo tänään yksi MWh aurinkoenergiasta maksaa alle neljänneksen Hinkley Pointissa tuotetusta MWh:sta, ja tämä ero kasvaa edelleen Hinkley Pointin käyttöönottoon saakka – tämä on suunniteltu vuodelle 2027, mutta rakennusajan kokemuksen perusteella. muissa ydinvoimalaitoksissa se voisi myös olla myöhemmin vastaavasti. Tehokkaan ilmastopolitiikan kannalta ei ole järkevää ohjata sijoittajia ydin- ja fossiilisiin polttoaineisiin teeskentelemällä, että näitä investointeja voitaisiin pitää "vihreinä".


Suuri vahinko ilmastopolitiikalle ja Green Dealille

EU:n uusi taksonomia heikentää Euroopan vihreän sopimuksen tavoitetta tulla ensimmäiseksi ilmastoneutraaliksi maanosaksi vuoteen 2050 mennessä. Mahdolliset uudet ydinvoimalat saattavat olla valmiita vasta vuoden 2040 jälkeen ja sekä ydin- että fossiiliset voimalaitokset toimivat vielä 40-50 vuotta. Samalla voitaisiin vähentää taloudellisia investointeja uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuustoimiin, rakennusten peruskorjaukseen ja lämpöpumppuihin.


Naturefriends International kehottaa Sustainable Finance Platformia ja jäsenvaltioiden kestävän rahoituksen asiantuntijaryhmää pidättymään sisällyttämästä ydinvoimaa ja fossiilisia kaasuja kestävinä investoinneina EU:n taksonomiaa täydentävään delegoituun säädökseen!


NFI:n hallituksen puolesta

Manfred Pils, 

Kansainvälisen luonnonystävien (NFI) puheenjohtaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti