tiistai 11. tammikuuta 2022

Suomesta voisi tulla globaalien digiosuuskuntien suurvalta

Leo Sammallahti tekee harvinaislaatuista työtä osuustoiminnan kehittämiseksi nykyistäkin merkitttävämmäksi yhteisötalouden osaksi sekä Suomessa että maailmassa. Osuustoimintaliikkeen piirissä - niin S-osuustoiminnassa kuin Tradekassakin - häntä pitäisi kuunnella ja kuulla paremmin. Edustukset osuustoiminnan hallinnossa eivät ole mitään viimeiseksi lepopaikaksi tarkoitettuja poseerauspaikkoja, vaan strategisesti tärkeitä tehtäviä joissa silmät ja korvat on pidettävä koko ajan auki. Leo Sammallahti kirjoitti Fb-sivuillan allaolevan, tärkeäksi kokemani postauksen:


"Valmistelin Tradekan vaaleja varten satasivuisen pamfletin ja seitsemän blogiartikkelia, mutta ehdokasasettelusta ei lähetetty minulle sähköpostia. Harmittaa koska näin paljon vaivaa ja odotin innolla vaaleja. Alla artikkelien aiheita jotka avaavat minkälaisista jutuista kyse:

Tampereen kokoisessa Iowa Cityssä paikallisten ravintoloiden omistama ruokakuriiri osuuskunta syrjäytti kansainväliset teknologiajätit

Miksi maailman erään siteeratuimman tietojenkäsittelytieteiden tutkijan mukaan osuuskunnat ovat datatalouden tulevaisuus?

Osuuskuntapubien buumi Iso-Britannissa ja miten luoda yhteisötaloutta

Yhteinen yleellisyys, henkilökohtainen kohtuus ja osuustoiminnallinen yhteisötalous

Suomesta voisi tulla globaalien digiosuuskuntien suurvalta

Suomi tarvitsee osuuskuntahautomoja ja kiihdyttämöjä

Huomasin kuitenkin että Tradekan säätiön (joka hallitsee 46% äänivallasta) valtuuskunnan nimittävistä yhdistyksistä kolmen osoitteeksi on merkitty SDP:n puoluetoimisto. Lisäksi Kuluttajaosuuskunnan säätiöllä on 5% äänivallasta ja sen hallituksessa näyttää istuvan myös demareita.

En saanut selville mikä on prosessi jolla Kuluttajaosuuskuntien säätiön hallitukseen valitaan ja miten yhdistykset valitsevat edustajansa Tradekan säätiön valtuuskuntaan? Minkälaiset kriteerit hakijoilla on, miten tehtävään voi hakea, jne.?

Oikeastaan netistä ei edes löytynyt Tradekan säätiön hallituksen jäseniä, mutta otin asiasta yhteyttä ja ne ystävällisesti lisättiin nyt nettisivuille. Valtuuskunnan jäsenistä ei löydy tietoa. Niitä nimittävistä neljästä demariyhdistyksistäkään kahdella ei ole nettisivua eikä niistä löydy melkeinpä mitään muutakaan tietoa.

Haluaisin uskoa että nuoresta iästä huolimatta minulla olisi paljon annettavaa, tai vähintäänkin paljon halua edistää, liikkeemme osuustoiminnallista puolta. Olen ollut mukana perustamassa useita osuuskuntia, työskentelen teknologia-alan työosuuskunnassa sekä opiskelen etänä Kanadalaisessa yliopistossa osuuskuntien hallintoa. Ketäköhän kannattaisi lähestyä jos haluaisi rivijäsenenä hakea Tradekan tai Kuluttajaosuuskunnan säätiön hallitukseen tai valtuuskuntaan?

Olisi myös todella kiva jos puoluetoverit jotka ovat valittu tai ovat ehdolla osuuskuntien edustajistoon haluaisivat keskustella kanssani osuustoiminnan edistämisestä. Ympäri maailmaa ilmenee paljon todella jännittäviä uusia osuustoiminnan muotoja, osa on jo todettu käytännössä toimivaksi ja osa ovat vielä ajatuksen tasolla. Luulen että demareiden osuustoimintaihmiset voisivat löytää niistä paljon arvokkaita ideoita. Tällä hetkellä Tradekan ja Kuluttaosuustoiminnan säätiön nettisivujen sisällöstä saa kuvan että ne ovat keskittyneet enemmän vaalimaan edistysmielisen osuustoiminnan historiaa, eivät niinkään luomaan uutta osuustoiminnallista yrittäjyyttä. Tämä on mielestäni virhe - katseen pitäisi olla tulevaisuuteen, ei menneisyyteen. Suoraan sanoen minulle ei välity sellaista kuvaa, että uudenlainen innovatiivinen osuustoiminta olisi herättäneet sellaista kiinnostusta mitä se ansaitsisi - tai oikeastaan melkein mitään kiinnostusta. En syytä tästä puolueen toimijoita, vaan vallitsevaa toimintakulttuuria joka on vähitellen vakiintunut ilman että kukaan sitä olisi tietoisesti edistänyt.

Mielestäni edustajistossa istuvat ja ehdolla olevat ovat olleet kaikin puolin mukavia, fiksuja, hyväsydämisiä ja minua kohtaan aina ystävällisiä ihmisiä. En kuitenkaan voi välttyä mielikuvalta että osuuskuntavaaleja pidetään liian usein eräänlaisena “siinä sivussa” juttuna. Puolueelta ei löydy osuuskuntavaaleihin minkäänlaista ohjelmaa, kannanottoja, työryhmiä, jne. Ainakaan Helsingin osastolla ei ole esimerkiksi tietoa siitä mitä aloitteita puolueemme HOK-Elannon edustajat ovat tehneet, tai miten he ovat äänestäneet. Tämä ei ole mitenkään SDP:lle ominaista - on osuuskauppoja jossa yksikään yhdenkään puolueen edustaja ei ole tehnyt ainuttakaan aloitetta niin kauan kun edustajiston kokouksen pöytäkirjoja löytyy. Ihmettelen kuitenkin hieman mikä on edustajistonvaalien pointti, jos edustajat eivät käytä heille annettua vaikutusmahdollisuuksia kuten aloitteiden tekemistä.

Minulla on ollut etuoikeus ja nautinto tavata ympäri maailmaa paljon energisiä ja lahjakkaita tyyppejä joilla on valtavasti siistejä ideoita siitä miten osuustoiminta voisi tehdä talousjärjestelmästämme tasa-arvoisemman, demokraattisemman, oikeudenmukaisemman ja tehokkaamman. Heillä on kuitenkin usein puute vaikutusvallasta toteuttaa monia ideoitaan. Siksi tuntuukin erityisen turhauttavalta että suomalaiset puolueaktiivit joilla olisi vaikutusvaltaa edistää osuustoiminnallisuutta eivät harjoita sitä edistääkseen innovatiivisia ideoita uudenlaisesta osuustoiminnasta.

Haluan kuitenkin taas korostaa että en tässä kritisoi ihmisiä, enkä edes SDP:tä, vaan koko maamme puoluetoiminnassa vallitsevaa hieman apaattista mielialaa jossa osuuskuntademokratian mahdollisuuksia laiminlyödään.Uskoisin että monet edustajistossa istuvista tai ehdolla olevista kokisivat palkitsevana edistää uutta jännittävää osuustoiminnallisuutta mutta eivät yksinkertaisesti vaan tiedä mistä aloittaa tai eivät ole vain tulleet edes ajatelleeksi asiaa sen tarkemmin.

Enkä halua asettaa itseänikään mitenkään jalustalla esimerkillisenä ihmisenä, vaan olen tehnyt virheitä. Demarinuoret lähestyi minua noin puoli vuotta sitten osuustoimintaan liittyen mutta yksinkertaisesti unohdin vastata viestiin. Toivottavasti tästä julkaisusta ei välity mitenkään vihamielisyys ketään ihmistä kohtaan, vaan turhautuminen ja perusteltu kritiikki koko maamme kaikki puolueet läpäisevää kulttuuria kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti