tiistai 19. tammikuuta 2021

Pankit voitelevat taloutta ja sen toimijoita

 


Finanssikriisin aikoihin  paljastui, että suuret investointipankit olivat olleet manipuloimassa korkoja ja valuuttoja, rikkoneet USA:n asettamia pakotteita ja että mm. JPMorgan oli myynyt asuntolainajohdannaisia ja samaan aikaan lyönyt vetoa niiden arvon putoamisesta. Pankit hyötyivät näistä rikollisista toimistaan. JPMorgan kunnostautui myös Kreikan kansantalouden kirjanpidon manipuloinnin auttamisessa sen alijäämien ja velkaantumisasteen vilpillisessä alentamisharhautuksessa.  Näistä kaikista väärinkäytöksistä ja rikoksista  ne selvisivät muutamien kymmenien miljardien dollarien sakoilla. 


Panamapaperit muiden vuotojen ohella todistivat, että pankit kaiken kaikkiaan  auttavat maailman  suuryrityksiä, rikkaita, talous- ja poliittista eliittiä, yhdessä rikollisten, diktaattorien, huumekauppiaiden sekä harmaan talouden toimijoiden kanssa siirtämään omaisuuttaan, tulojaan ja  harjoittamaansa liiketoimintaa varjojen valtakuntaan, suojaan julkisuudelta ja veroilta ja kaikenlaiselta yhteiskuntavastuulta, veroparatiiseihin. Veroparatiisien olemassa oloa ei vallitsevassa  ajattelussa rinnasteta oikeusvaltiorikkomukseen tai -rikokseen. Siitä kuitenkin on kysymys. Järjestelyllä on luotu sellainen  kansallisten ja EU:n oikeusnormien palomuuri, jonka taakse  nämä oikeusnormit eivät ulotu. Tämä palomuuri suojaa etuoikeuksia, väärinkäytöksiä ja rikoksia.


Tällä viikolla  ovat uudet lahjontajutut olleet uutisissa. Israelilainen   miljardööri Benny Steinmetz on laajalla lahjontapaketilla yrittänyt saada etuja ja loistavia etuoikeuksia  Guineassa olevaan rautakaivokseen lahjomalla  maan entisen presidentin vaimoa.Viron hallitus kaatui lahjontasyytteisiin. Ministeri oli yrittänyt saada rahaa  Tallinnan satamaa rakentavilta firmoilta luvaten suopeaa hallintoa ja viranomaistoimintaa.


Deutsche Bank on hyväksynyt USA:n valvontaviranomaisen  määrämän 130 miljoonan dollarin  sakon välttyäkseen joutumasta syytteeseen lahjonnasta ja  sen salaamisesta. Pankki oli vuodesta 2009 asti  seitsemän vuoden ajan kanavoinut  miljoonia dollareita lahjuksiin ja  konsultoinnin nimikkeillä maksettuihin vastaaviin  maksuihin ympäri maailmaa. Syyttäjän mukaan  pankki oli pimittänyt nämä maksut kirjanpidossaan. Syyttäjän mukaan toiminta oli suunnitelmallista  ja vilpillistä, jossa konsultointipalkkioita käytettiin lahjontaan. USA:n korruption vastainen laki kieltää  yhdysvaltalaisia pankkeja maksamasta lahjuksia myöskään ulkomailla Näitä säännöksiä  Deutsche Bank oli rikkonut Saudi Arabiassa, Abu Dhabissa, Italiassa ja Kiinassa. Nämä ovat tapahtuneet sen jälkeen kun  USA:n lainvalvontaviranomaiset olivat  sakottaneet pankkia hämärän rahan  siirtelystä.


Viime vuonna  Deutsche Bank oli siirtänyt satoja miljoonia hämärää rahaa ukrainalaisen oligarkin puolesta, joka on nyt syytettynä maan suurimmassa pankissa tehdystä petoksesta. Virallinen katumus kuuluu asiaan. Deutsche Bank kertoi tutkiville  journalisteille olevansa nyt erilainen pankki. Tällainen lupaus on kuultu ennenkin. Pankki oli mukana Panamapapereiden paljastuksissa.  Pankilla oli osansa  Baltian kautta  Venäjältä tapahtuneissa hämärissä rahansiirroissa. Näiden mittaluokka  arvioitiin  230 miljardiksi dollariksi. Näihin sisältyi  mm. Bill Browderin  palkkaaman  Sergei Magnitskin paljastamien Venäjän eliitin  kavallusten paljastaminen ja  näiden avulla haltuun saatujen rahojen länteen siirto.   Mukana näissä  Virosta  länteen tehdyissä  siirroissa on  myös ollut Deutsche  Bank. Venäjältä arvioidaan tehtävän  useiden kymmenien  miljardien dollarien vuosittaiset pääomansiirrot. Niissä käytetään  jälkien peittämiseksi ns. peilikauppoja, jotka edellyttävät  pankkien palveluita. 


Edellisten syytteiden lisäksi Deutsche Bank on syyllistynyt  petokseen manipuloimalla arvometallien hintoja  yli viiden vuoden ajan. Pankki myönsi petokset ja lahjonnan sovitellessaan  syyttäjän kanssa syytetoimet kiertävää sakkoratkaisua. Ratkaisun tarkoittama sopimus edellytti, että pankki nyt muuttaisi tapansa ja  olisi rehellinen jatkossa. Näistä sopimuksista on tullut  valtavirtaa finanssialan laitosten väärinkäytösten ja rikosten silkkihanskaohjauksessa. Varsinaisia rangaistuksia ei pankeille eikä pankkiireille ole tuomittu, ei edes oikeuskäsittelyä aloitettu. Pankkien ”oikeudet” rikoksiin  ja niiden toimien rankaisemattomuus ovat ainutlaatuisia erioikeuksia ns. oikeusvaltioissa. Näitä eivät EU-johtajatkaan uskalla kiistää. Kansa taas ei ymmärrä ja/tai ei katso voivansa vaikuttaa.

USA edellyttää  pankkien harjoittavan hämärän rahan valvontaa ja havaituista tapauksista  ilmoittamista. Pankit laiminlöivät säännöllisesti näitä velvollisuuksiaan.  Usean vuoden ajan laiminlyönteihin syyllistyneistä mainitaan erikseen, mm. Bank of New York Mellon, Standard Schattered, JPMorgan ja HSBC. Nämäkin pankit olivat jo antaneet lupauksia muuttaa käytöstään lakien ja sääntöjen mukaisiksi.  Deutschen tiedottaja Hunter lupasi pankin jättäneen kaiken tämän  taakseen. Tähän voi todeta, että taakse jätetyt  rikokset ja väärinkäytökset ovat aina uusittavissa.  Kun  tiedetään, että pankit pitävät näitä sovittelusakkoja  normaaleina  neuvoteltavina liiketoimintakustannuksina, jotka ovat murto-osa  väärinkäytöksillä saaduista hyödyistä, ei ole lainkaan luultavaa, että annetut lupaukset taaskaan pitävät.


Jos pankkien väärinkäytöksiin perustuvat liiketoimet saataisiin kuriin, suuntautuisi niiden  voitontavoittelu luultavasti enemmän reaalitalouden kohentamiseen investointien muodossa. Nykyisellään  finanssialan  makrotaloudellinen tuottavuus on heikkoa. Finanssitalouden volyymi on yli kymmenkertainen verrattuna maailman bkt:een, mutta talouden kasvua tuo valtava rahamäärä ei saa aikaan.  Talouden toimintaan finanssisektorilla suoritetuilla rikoksilla on haitallinen vaikutus. Samalla nämä toimet ovat omiaan viemään uskottavuutta koko järjestelmältä. EU:n tulisi myös laajentaa oikeusvaltion käsitettään koskemaan  myös pankkimaailman erioikeuksia ja veroparatiisien  lainsuojaa. Näille  erioikeuksille ei pidä antaa lainsuojaa eikä niillä ole tukea kansan oikeustajunnassa.


Tampereella 15.1.2021


Veikko Räntilä


20.1. 2021


1 kommentti:

  1. 20.1. 2021 Ilpo Rossi:
    Saksan tilanne on tässä suhteessa aivan kamala; siellä on puitu mm. Spiegelissä toukokuusta lähtien eritystä Wirecard -vyyhtiä, jossa saksalaiset tarjosivat universaalia alustaa kansainväliselle ja muulle maksuliikenteelle. Jopa liittokansleri Angela Merkel suositteli sitä yhteistyön pohjaksi vierailessaan Kiinassa. Todellisuudessa homma paljastui tietynlaiseksi pyramidihuijaukseksi ja vastuullinen pomo häipyi kaukoitään mukanaan vähintään 3 miljardia euroa yritysryppäältä varastettua pääomaa. Jopa valtionvarainministeri Olof Scholze saattaa tulla mustamaalatuksi tämän jutun yhteydessä.

    VastaaPoista