maanantai 6. toukokuuta 2019

Ajan suuret virtaukset


Veikko Räntilä Demokraatin mielipidepalstalla:
Uusliberalismi on tuonut markkinat julkiseen toimintaan. EU-direktiivit ovat tässä olleet keinoina Euroopan unionin alueella. Yhä uusia aloja vaaditaan kilpailutettavaksi, yhtiöitettäväksi. Nykyhallitus pyrkii yhtiöittämään kaiken julkisen toiminnan: koko väyläliikenteen, tiet ja rautatiet. Sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään Sote-uudistuksen myötä koko laajuudessaan viemään kansainvälisen sijoitustoiminnan saaliiksi. Tätä viedään eteenpäin täysin riippumatta asiantuntija-arvioista sen suhteen, mitä päätöksistä seuraa tai mitä muualla tiedetään kokemusperäisesti vastaavista asioista.

Ideologinen vimma on kiivasta. Asiakkaan tai käyttäjän sananvalta suljetaan pois. Näin on käynyt vammaispalveluissa kuin myös vanhuspalveluissa lisääntyvästi. Kansalaisaloite hankintalain poissulkemiseksi vammaispalveluista on hyvä hanke tilanteen hallintaan saamiseksi. Valtiota käytetään julkisten palveluiden kilpailuttamisessa pääoman etujen ajamiseen. Meillähän on aikaisemmin yksityistetty täysin luonnollisia monopolialoja, joiden talousoppien mukaan tulisi ehdottomasti olla julkista toimintaa. Näin kävi sähköverkon myynnin osalta, julkisen viestintäverkon ja eräiden muidenkin strategisten toimintaedellytysten osalta. Nämä poliittiset pyrkimykset ovat kansallinen häpeä ja osoitus toimijoiden epäisänmaallisuudesta! Kansainväliset sijoitusyhtiöt lypsävät hyvin ruokittua lehmää. Poliittinen vastapaino tälle liikkeelle vielä odottaa tulemistaan.


Omana kommenttina totean tässä seuraavaa:
Veikko Räntilän analyysi markkinataloudesta ja sitä soveltavasta kapitalismista muistiin omaan toimintalokiin. Tämä meidän on muistettava varsinkin nyt, kun lähestymme Euroopan Unionin parlamenttivaaleja. Mikä on Euroopan Unionin suhde markkinoihin. Euroopan Unionin vuonna 2007 hyväksytty Lissabonin sopimuksen päämääränä on:"Unioni toteuttaa sisämarkkinat. Se pyrkii Euroopan kestävään kehitykseen, jonka perustana ovat tasapainoinen talouskasvu ja hintatason vakaus, täystyöllisyyttä ja sosiaalista edistystä tavoitteleva erittäin kilpailukykyinen sosiaalinen markkinatalous sekä korkeatasoinen ympäristönsuojelu ja ympäristön laadun parantaminen." Suomen osalta tämän sopimuksen ovat allekirjoittaneet pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva.  Myös Europarlamentissa kaikkien poliittisten ryhmien on toimittava konsolidoitujen peruskirjojen hengessä. Se tarkoittaa pyrkimystä erittäin kilpailukykyiseen sosiaaliseen markkinatalouteen. Tekisi mieli kysyä Veikolta: ketä aiot äänestää tulossa olevissa europarlamenttivaleissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti