maanantai 24. toukokuuta 2021

Nyt on nykyaikaisen rahateorian hetki

 

Koronaviruskriisi: nyt on nykyaikaisen rahateorian hetki

Peter Bofinger väittää, että MMT tarjoaa älyllisen oikeutuksen  finanssipoliittiselle  "whatever it takes"vastauksena mahdollisesti suurimpaan sodanjälkeiseen taloudelliseen haasteeseen.Toimenpiteet koronaviruspandemian hillitsemiseksi eivät ole vain ainutlaatuinen terveyspolitiikan kokeilu. Niillä on niin suuria sosiaalipoliittisia ja taloudellisia vaikutuksia, että ne lopputulemana vaikuttavat ihmiskunnan kohtaloon. Taloustieteilijöiden on periaatteessa hyväksyttävä terveyspolitiikan ensisijaisuus. Siksi on nyt kyse siitä, että väistämättömät taloudelliset vaikutukset pidetään mahdollisimman rajallisina. Turvatoimenpiteiden vaikutukset ovat kuitenkin verrattavissa koko talousjärjestelmän keinotekoiseen koomaanTalouspolitiikalla on siis tehtävä "potilaan" keinotekoinen ruokinta ja hengittäminen tässä vaiheessa mahdollisimman kattavasti, jotta potilas kärsisi mahdollisimman vähän pitkäaikaisia vahinkoja.

Suorat tulonsiirrot

Lyhyellä aikavälillä tähän liittyy lähinnä toimenpiteitä likviditeetin turvaamiseksi. 

Näihin sisältyvät verojen laskeminen ja kattavat valtiontakaukset lainoille, joita tarvitaan likviditeetin pullonkaulojen poistamiseksi. Saksassa lyhytaikaisen työttömyyskorvauksen välineellä on tärkeä rooli. Se antaa yrityksille mahdollisuuden vähentää työntekijöiden työaikaa maksamalla palkkakorvaukset ja sosiaaliturvamaksut liittovaltion työvoimavirastolta (yleensä 60 prosenttia normista tai 67 prosenttia, jos kotitaloudessa on lapsi).

Likviditeetin turvaaminen on kuitenkin vain ensimmäinen puolustuslinja. 

Koska kriisi on jatkunut vähintään 4-6 viikkoa, valtion on korvattava yritysten ja monien itsenäisten ammatinharjoittajien tulonmenetys suorilla siirroilla. Tämä voidaan tehdä lyhyellä aikavälillä suorilla tuilla, kuten Baijerin vapaavaltion tarjoamalla hätäavulla.

Negatiivisen tuloveron mallia olisi pidettävä kokonaisratkaisuna. 

Verovirasto palauttaisi yritykselle ja itsenäiselle ammatinharjoittajalle takaisin tietyn prosenttiosuuden (aluksi olisi mahdollista 25 prosenttia) vuonna 2019 jo maksetusta tulo- tai yhteisöverosta. Pahimpien vaikutusten välttämiseksi vuoden 2020 veroilmoitus voitaisiin tarkistaa ja katsoa, onko voittojen todellista heikkenemistä tapahtunut vuoteen 2019 verrattuna. Jos tulojen menetys on 
vain pieni  (esimerkiksi 20 prosenttia), negatiivinen tulovero maksetaan takaisin.Ilman tällaisia>kauaskantoisia siirtoja koskien koko  taloutta, etenkin rahoitusjärjestelmälle aiheutuu jatkuvaa vahinkoa, mikä vaikeuttaa nopeaa talouden elpymistä pandemian rauhoittuessa. Koska tämä keinotekoinen talouden ruokinta aiheuttaa korkeita verokustannuksia, kysytään usein, pystyvätkö valtiot keräämään tarvittavat taloudelliset resurssit.

Ei rahoitusrajoituksia

Vastaus tähän on Moderni Monetaarinen Teoria 

Sen pääviesti on, että suurille maille ei periaatteessa ole rajoituksia. Historiallisesti verrannollinen esimerkki on sotien rahoitus. Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen tiedot osoittavat (ks. Kaavio), että velkasuhde bruttokansantuotteeseen kasvoi merkittävästi kahden maailmansodan aikana. Mutta tämä ei johtanut suuriin inflaatio-ongelmiin lukuun ottamatta lyhyttä jaksoa heti toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Koska julkisen velan kasvu kompensoi voimakkaan negtiivisen kysynnän shokin, se ei aiheuttanut rahoitusongelmia eikä inflaation lisääntymistä. Lisäksi Japanin erittäin korkea velkasuhde osoittaa, että tämän suhdeluvun rajat ovat hyvin joustavia. Historialliset tiedot yleisön hallussa olevasta liittovaltion velasta

Suuren taantuman jälkeen monissa maissa velkasuhde vaati jälleen voimakasta nousua (katso kaavio).

Hyvä uutinen on siis se, että suuret maat pystyvät täysin korvaamaan koronaviruksen aiheuttamat tulojen menetykset yrityksille, työntekijöille ja itsenäisille ammatinharjoittajille kattavilla suorilla siirroilla ilman taloudellisia rajoituksia. 

Jos valtion ylimääräistä velkaa ei ole mahdollista rahoittaa pääomamarkkinoiden yksityisten sijoittajien kautta, keskuspankit ovat valmiita ostamaan valtion joukkovelkakirjoja periaatteessa ilman rajoituksia. Yhdysvaltain keskuspankki vahvisti tämän nimenomaisesti 15. maaliskuuta ja Euroopan keskuspankki 18. maaliskuuta.

MMT-kriitikoiden pelkäämä vaara, että korkeat alijäämät voivat johtaa inflaatioon, on erittäin epätodennäköinen Covid-19-kriisin tapauksessa. 

Se, mitä olemme todistamassa, on kulutuskysynnän romahtaminen, jota ei ole koskaan aiemmin koettu tällä voimakkuudella, jolla itsessään on selvästi  deflaatiovaikutus.  Valuuttakriisien riski voidaan myös sulkea pois, koska kaikki maat lisäävät velkaansa samanaikaisesti

Eurolainat

Ongelmia syntyy vain niissä maissa, jotka eivät pysty ottamaan lainaa riittävästi omassa valuutassaan. 

Euroopassa tämä pätee erityisesti euroalueen erittäin velkaantuneisiin jäsenvaltioihin,ennen kaikkea Italiaan . Tässä on löydettävä ratkaisut yhteisrahoitukseen (eurolainat), jolloin varoja ei makseta yksittäisille jäsenvaltioille lainan muodossa, vaan siirtona.Yksi yhteisen lainanoton malli on vuonna 1975 perustettu Euroopan yhteisön luottolimiitti öljykriisin aiheuttamien maksutaseongelmien rahoittamiseksi. Kehittyville ja kehitysmaille voidaan pyytää tukea Kansainvälisestä  valuuttarahastosta.

Kaiken kaikkiaan koronaviruskriisi on todennäköisesti suurin haaste maailmantaloudelle toisen maailmansodan jälkeen. 

Niin sanotusti entisen EKP pääjohtajan Mario Draghin mukaan ratkaisevaa on 'whatever it takes' 
finanssipolitiikka. Hyvä uutinen on, että suurille maille ei ole asetettu taloudellisia rajoituksia tältä osin.
__________

Tämä artikkeli on Social Europen ja ja IPS-Journalin yhteinen julkaisu; käännös: IR 

Peter Bofinger

Peter Bofinger on Würzburgin yliopiston taloustieteen professori ja entinen Saksan talousasiantuntijaneuvoston jäsen.

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti