maanantai 21. syyskuuta 2020

Rikkaimman prosentin hiilipäästöt yli kaksinkertaiset

 Rikkaimman prosentin hiilipäästöt yli kaksinkertaiset  verrattuna ihmiskunnan köyhimmän puoliskon päästöihin

Oxfam-julkaisu 21. syyskuuta 2020


Väestön rikkaimman prosentin osuus maailman hiilidioksidipäästöistä väestöstä on yli kaksinkertainen kuin niiden  3,1 miljardin ihmisen, jotka muodostivat ihmiskunnan köyhimmän puoliskon tarkastellun 25 vuoden jakson ennennäkemättömän kasvun aikana.


Oxfamin uusi raportti 'Hiilen ja eriarvoisuuden kohtalonyhteys' perustuu Tukholman ympäristöinstituutin kanssa tehtyyn tutkimukseen, ja se julkaistaan, kun maailman johtajat valmistautuvat tapaamaan YK: n yleiskokouksessa keskustelemaan maailmanlaajuisista haasteista, mukaan lukien ilmastokriisi.


Raportti arvioi kulutuksen päästöt eri tuloryhmien välillä 1990 ja 2015 - 25 vuotta jona ihmiskunta kaksinkertaisti hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Se havaitsi seuraavaa:   


Rikkain 10 prosenttia aiheutti yli puolet (52 prosenttia) päästöistä  vuosien 1990 ja 2015 välillä; rikkain yksi prosentti vastasivat 15 prosenttia päästöistä tänä aikana - enemmän kuin kaikki EU: n kansalaiset ja yli kaksi kertaa verrattuna ihmiskunnan köyhempään puoliskoon (7 prosenttia).

Tänä aikana rikkaimmat 10 prosenttia käytti kolmanneksen jäljellä olevasta maailman 1,5 C: n hiilibudjetistamme, kun väestön köyhimmän puoliskon osuus oli vain  vain 4 prosenttia. Hiilibudjetti on hiilidioksidin määrä, joka voidaan lisätä ilmakehään aiheuttamatta maapallon lämpötilan nousua yli 1,5 ° C - hallitusten Pariisin sopimuksessa asettaman tavoitteen tarkoituksena on välttää hallitsemattoman ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset.

Vuotuiset päästöt kasvoivat 60 prosenttia vuosien 1990 ja 2015 välillä. Rikkaimmat 5 prosenttia olivat vastuussa yli kolmanneksesta (37 prosenttia) kasvusta. Rikkaimman prosentin kokonaispäästöt kasvoivat kolme kertaa enemmän kuin köyhimpien 50 prosentin päästöt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti