perjantai 4. syyskuuta 2020

EU-Mercosur - myrkyllinen sopimus...

 

Helsingin Sanomissa kirjoittaa 4.9. 2020 ulkoministeriön kauppapolitiikan yksikön päällikkö Pasi Heikki Vaaranmaa Euroopan Unionin ja Etelä-Amerikan välisestä, lokakuussa päätettäväksi tulevasta EU-Mercosur vapaakauppasopimuksesta

Kuten kirjoituksesta käy ilmi, kriittisiä ääniä tämänkin vapaakauppasopimuksen suhteen on kuultu jo etukäteen. Eräät EU:n jäsenmaat - mm. Itävalta, Alankomaat ja Belgian ranskankielinen Vallonia ovat ilmoittaneet torjuvansa sopimuksen. Ilmeisesti myös Ranska ja Irlanti ovat esitetynmuotoista EU-MERCOSUR -sopimusta vastaan. Mistä on oikein kysymys?

Itävallan Attac on julkaissut tästä samasta aiheesta kriittisen analyysin ja sen mukaan EU-Mercosur sopimus edistää erittäin vaarallisten torjunta-aineiden kauppaa.


Sairaat ihmiset, myrkytetty vesi ja saastunut maaperä ovat vain muutamia seurauksia massiivisen torjunta-aineen käytöstä Argentiinassa, Brasiliassa, Paraguayssa ja Uruguayssa. EU-Mercosur sopimus jatkaa kuitenkin EU: ssa hyväksymättömien torjunta-aineiden viennin edistämistä Mercosurin maihin. Sopimus poistaa kokonaan Mercosurin torjunta-aineiden tariffit, mikä lisää tuontia. Suuret eurooppalaiset torjunta-aineiden valmistajat, kuten Bayer ja BASF, hyötyvät tästä.


Tämä vaikuttaa myös eurooppalaisiin kuluttajiin. EU: n ja Mercosurin välisessä sopimuksessa määrätään elintarvikkeiden valvonnan purkamisesta edelleen. Erittäin vaarallisten torjunta-ainejäämät voivat päätyä eurooppalaisten kuluttajien ruokapöytään. Tämän osoittaa uusi julkaisu " EU-Mercosur - myrkyllinen sopimus ", jonka useat saksalaiset kansalaisjärjestöt julkaisivat yhteistyössä itävaltalaisen "Toimi toisin"- neuvottelufoorumin kanssa.



Sopimus paljastaa EU: n tekopyhyyden


”On olemassa monia torjunta-aineita, jotka on kielletty EU: ssa hyvästä syystä syystä. Niiden epäillään aiheuttavan syöpää ja vahingoittavan elimiä ja syntymättömiä vauvoja. Näiden erittäin vaarallisten torjunta-aineiden viennin helpottaminen kauppasopimuksella on ristiriidassa kaikkien eurooppalaisten arvojen kanssa ", sanoo Bettina Müller, PowerShift eV: n vapaakauppapolitiikasta vastaava Alexandra Strickner Attac Itävallasta:" Sopimus tekee EU: n tekopyhyydestä näkyvän: Euroopan maataloudessa, joissa nämä torjunta-aineet ovat olleet   jo kauan kielletty, luodaan nyt eurooppalaisille yrityksille entistä suuremmat markkinat. "


Sopimus on tarkoitus antaa EU: n neuvostolle jo lokakuussa ratifiointiprosessin aloittamiseksi. Sivusto "Anders handeln" kehottaa siksi Itävallan hallitusta pitämään kiinni jo aikaisemmin tekemästään kielteisestä päätöksestä. Itävalta ei ole vastarinnassaan yksin: myös Belgian Vallonian ja Alankomaiden parlamentit hylkäävät sopimuksen, ja Ranska ja Irlanti ovat ilmoittaneet estävänsä sopimuksen.

(Käännös Itävallan Attacin EU- Mercosur sopimusta koskevasta päivityksestä, IR)


---


* Opasjulkaisun  EU-Mercosur - myrkyllinen sopimus on julkaissut PowerShift, ja se julkaistaan ​​yhdessä campactin, Attac Germanyn, Saksan luonnonystävien, Chile-Latinalainen Amerikka -tutkimus- ja dokumentointikeskuksen, Forum Environment and Development -foorumin ja alustan Anders Demokratie Österreich kanssa. Voit tutustua esitteeseen täältä

Anders handeln ("Toimi toisin") on yhteisö, jossa Itävallan Attacin lisäksi on mukana myös ammattiliitto PRO ja Katolinen työläisliitto sekä viitisenkymmentä hanketta tukevaa muuta järjestöä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti