sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Meriitin tyranniaa?

 Meriitin tyrannia - ei ihmisiä pidä kohdella näin...

"Harvardin yliopiston professori Michael Sandel käyttää termiä The Tyranny of Merit. Se tarkoittaa titteleihin ja tutkintoihin liittyvää ylivaltaa. Tyrannit ovat tylyjä, eivät kuuntele eivätkä kunnioita muita. Pitäisi kohdella ihmisiä ystävällisesti.

Populismi ei synny vain yhteiskunnan rakennemuutoksen tuottamasta tyytymättömyydestä. Se kumpuaa myös eliitin asenteesta, Sandel selitti The Guardian -lehden haastattelussa viime viikonloppuna."

Tämä kirjoitus herättää vertaamaan työväen sivistysliikkeen vuosikymmeniä lanseeraamasta elinikäisen oppimisen, aikuiskasvatuksen ja myös "toiseksi sivistystieksi" kutsutusta järjestöelämän, yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja vastuunottoon liittyvästä koetellu kansalaiskunnon merkitystä suhteessa akateemiseen korkeakoulututkintoihin ja niiden vuosikymmeniksi tuomaan pätevyyteen, jolla ei välttämättä ole enää juurikaan yhteyttä niihin ilmiöihin, joiden keskellä ajassa eletään. 

Toinen sivistystie ei ole auennut eikä ole syntynyt sellaista kumulatiivisen kasvamisen ja osaamisen kulttuuria, joka kokoaa yhteen kaiken sen kokemuksen, vastuunoton ja tiedon jota matkan varrelle on kansalaisen biomuistiin ja yhteiskunnalliseen suhteuttamiseen kertynyt. Työväen Sivistysliiton emeritus-pääsihteeri kirjoitti tästä aiheesta kirjan, jossa kuvataan TSL:ssä tämän teeman esilletuloa ja sen kantavuutta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti