torstai 20. kesäkuuta 2019

Selkeä, valoisa tulevaisuus



Paul Mason itävaltalaisen Falter -lehden haastateltavana.
Falter pyysi Masonia puhumaan uusista näkymistä, uusliberalismin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista uudenlaiseen politiikkaan.

Monet pitävät Brittiläistä kirjailijaa ja toimittajaa BBC:n ja Channel 4-uutiskanavantoimittajaa tiwtynlaisena vasemmitolaisen ajatelun keulakuvana.  Vuonna 2016 ilmestyi hänen bestsellerkirjansa "Postkapitalismus" (Jälkikapitalismi), jossa hän painokkaasti ennakoi uusliberalismin päättyvän digitaaliseeen vallankumoukseen. Uuden kirjansa "Selkeä valoisa tulevaisuus" johdosta hänet oli kutsuttu wieniläisen Kreisky Forumin vieraaksi. Kirjan nimi perustuu lainaukseen Lev Trotskilta, jonka sanotaan Dewey-komission raportin mukaan sanoneen Moskovassa järjestetyn näytösoikeudenkäynnin jälkeen: "Minun elämänkokemukseni eivät ole pyyhkineet pois uskoani selkeään, valoisaan tulevaisuuteen, vaan ovat päinvastoin vahvistaneet sitä."

Löysin netistä Paul Masonin kirjan esipuheen, josta olen kääntänyt tekstiä suomeksi tietynlaisina "makupaloina" tämän näkemyksellisen  ja sellaisena arvostetun kirjan tulevaisuutta kuvaavasta ja sen mukanaan uhkakuvia tuovasta maailmasta.




Ote esipuheesta kirjaan "Selkeä valoisa tulevaisuus"

"Kun olet lukenut tämän kirjan tulen asettamaan Sinulle vaatimuksen päättämisestä, tuletko hyväksymään koneiden vallan yli ihmisen vai vastustatko sitä? Jos vastauksesi on, että haluat sitä vastustaa, tulee eteen seuraava kysymys: miten perustelet ihmisen puolustamisen koneiden logiikkaa vastaan?

21. vuosisadalla näyttää ihminen joutuvan vastakkain aivan uudenlaisen ongelman kanssa: kiitos huimaavaa vauhtoa kehittyvän informaatioteknologian jakaantuu tieto perin epäsymmetrisesti, mikä puolestaan johtaa hyvin epäsymmetriseen valta-asetelmaan. Sekä yritykset että valtiot oppivat nopeasti, miten ne voivat ohjata meitä älykkäiden koneiden ja niiden algoritmien avulla. Ne tietävät, mitä me teemme ja ajattelemme, osaavat päätellä meidän seuravat toimemme ja askeleemme ja vaikuttaa käyttäytymiseemme. Toisaalta meillä ei ole edes oikeutta tietää, mitä tietoa ne meistä keräävät ja mitä ne sillä tekevät.

Ja tämä on oikeastaan vain tämänhetkinen painajainen. Tarkasteltaessa koneälyn (KI=künstliche Intelligenz) kehitystä on täysin mahdollista, että me tulevaisuudessa menetämme täysin älykkäiden koneiden kotrollin.

Algoritmit ovat yksinkertaisesti ihmisen kehittämä vastaus jotakin ongelmaa koskevan ohjaamisen järjestämiseksi. Yksi esimerkki: kun ojennan lentoasemalla passini tarkistettavaksi, tietävät turvallisuusviranomaiset että he voivat päästää minut eteenpäin, jos tuntomerkkini vastavaat passissa olevia. Jos esiin tulee poikkeamia, he voivat pidätellä minua jatkokysymyksiä varten.

Tietokoneohjelma on algoritmi joka toimii ilman ihmisen puuttumista asiaan. Tietyssä mielessä tämä on yksinkertaisesti ensimmäinen askel pitkässä kehityskulussa kohden täydellistä automatisaatiota. Yksi menestyneimmistä strategioista viimeisen kahdensadan vuoden aikana perustuu siihen, että inhimillinen työvoima otetaan pois työprosessista ja siitä tehdään koneiden tekemän työn tarkkailija. Samalla ovat koneet saaneet ajallisesti ja toiminnallisesti rajoitetun autonomian.

Se mitä me teemme tietokoneilla, on oikeastaan vain sen laajentamista, mitä me aikaisemmin teimme tuulimyllyillä, kehräämökoneilla ja polttomoottorilla. Mutta niin pian kun koneet itse alkavat antaa ohjeita, on olemassa vaara että ihminen "irrotetaan" kokonaan prosessista samalla kun hän menettää otteensa siitä mitä tapahtuu.

Miljoonat ihmiset ovat tietoisia algoritmien kautta tapahtuvasta kontrollista. He kuitenkin olettavat, että tämä ongelma koskee tällä hetkellä  vain eettisiä komiteoita, teknologiakonferensseja ja tieteellisiä ammattijulkaisuja - tai että nämä ongelmat voidaan ratkaista vasta seuraavan sukupolven aikana. Todellisuudessa tämä ongelma on suorassa yhteydessä siihen moraalisen, taloudelliseen ja poliittisen kriisiin, jota olemme elämässä.

Haluan selittää miksi näin on.

Olettakaamme, että sanon teille olevan olemassa koneen, joka joka osaa ratkaista maanne ongelmat paremmin kuin nykyinen hallitus, kone joka on loogisempi kuin yksikään ihminen ja joka osaa toimia täysin autonomisesti. Olettakaamme edelleen, että vaadin Sinua jättämään kaikki tärkeät elämääsi koskevat päätökset tälle koneelle. Olettakaamme, että voit viettää onnellisempaa elämää kun muutat käyttäytymistäsi niin että se vastaa tuon koneen asettamia ehdotuksia ja vaatimuksia. Toivon, että torjut tällaisen asetelman.

Yritä nyt korvata sana kone sanalla "markkina". Jo kolmekymmentä vuotta ovat kansalaiset sallineet markkinavoimien ohjata  elämäänsä  ja saattaa heidän demokraattiset oikeutensa pois päiväjärjestyksestä. On olemassa jopa uskonto joka antaa kaiken voiman ja kontrollin tälle koneelle. Tämä uskonto on taloustieteen kurinalainen järjestelmä.

Samalla kun olemme viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana nostaneet markkinat autonomiseksi, yli-inhimilliseksi maailmanhengeksi, olemme luoneet perustan sille, että että me jossakin vaiheessa tulevan sadan vuoden aikana löydämme itsemme tilanteesta, jossa olemme antaneet kokonaan vallan koneille.

Vapaan markkinatalouden aikana me opimme hyväksymään markkinatalouden voimien vallan yli ihmisen. Mekäsittelimme aiheita kuten kansalaisoikeudet, moraali tai toimeenpanovalta tavalla kuin ne olisivat jotakin täysin muuta kuin päätöksemme kuluttajina tai finanssitekniikalla hallittu maailma.

Kuitenkin vapaiden markkinoiden järjestelmä on romahtanut. Itsekkyyteen, hierarkiaan ja kuluttajuuteen perustuva ajattelu ei toimi enää. Seurauksena on, että markkinoihin perustuva uskonto poikkeaa vanhojen uskontjen Jumalan kunnioittamisesta. Monet ihmiset kääntyvät rasismiin, nationalismiin, naisvihaan ja mahtavaan varastamisen kulttiin.

Kolmannen vuosituhannen ensimmäisellä vuosisadalla pirstovat etniset kansalliset ryhmät, naisivihaajat ja autoitaariset poliitikot maailmanjärjestyksen. Yhteistä niille on yleismaailmallisten ihmisoikeuksien vähättely ja vapauden pelko. He rakastavat koneiden hallitsemaa maalilmaa, ja jos me sallimme, tulevat he ottamaan käyttöön älykkäitä koneita jotka varmistavat heidän rikkautensa ja valtansa ilman että kukaan tulee heitä saattamaan siitä oikeuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti