perjantai 4. lokakuuta 2024

Euroopan Komissio haastaa Unkarin oikeuteen

 Bryssel haastaa Unkarin oikeuteen sen kiistanalaisen "kansallisen suvereniteettilain" vuoksi, kirjoittaa Euronews perjantaina 4.10. 2024. 


Bryssel on tehostanut oikeustoimiaan Unkarin "kansallista suvereniteettilakia vastaan" väittäen, että se loukkaavan monia perusoikeuksia.


Euroopan komissio on haastanut Unkarin oikeuteen erittäin kiistanalaisen lain takia, jonka Budapest sanoo olevan välttämätön "kansallisen suvereniteetin" suojelemiseksi. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin tuominneet sen olevan vaarallinen väline opposition äänien torjumiseksi ja lopulta hiljentämiseksi.


Torstai-iltapäivällä 3.10. 2024 julkistettu oikeusjuttu on seuraava askel komission helmikuussa käynnistämässä oikeustoimessa , ja se on vastaus Budapestin "epätyydyttäviin" vastauksiin.


Päätös siirtää asian käytännössä Brysselistä Luxemburgiin, jossa EU:n korkein oikeus sijaitsee. Erityisesti toimeenpanoviranomaiset eivät vaadi tuomareita määräämään välitoimia, kuten lain väliaikaista keskeyttämistä, jota jotkut kansalaisjärjestöt olivat pyytäneet. Tuomiota odotetaan lähivuosina.


"Arvioituaan huolellisesti Unkarin viranomaisten vastauksen komissio pitää voimassa suurimman osan havaituista epäkohdista, joita ei ole vieläkään käsitelty", komissio sanoi torstaina.


Kiistanalainen laki, joka hyväksyttiin joulukuussa Viktor Orbánin hallitsevan puolueen tuen ansiosta, perustaa niin sanotun Suvereniteetin suojeluviraston (SPO) tutkimaan ihmisiä ja organisaatioita, joiden epäillään heikentävän maan "kansallista suvereniteettia" ja "perustuslaillista identiteettiä".


SPO voi kerätä tietoja henkilöistä tai ryhmistä, jotka saavat rahoitusta ulkomailta ja joiden uskotaan vaikuttavan demokraattiseen keskusteluun ja vaaliprosesseihin "toisen valtion" tai "vieraan elimen edun mukaisesti". Unkarin salaiset palvelut ovat pakotettuja auttamaan toimistoa, jolla on oikeus tutustua turvaluokiteltuihin asiakirjoihin.


Kun tutkimus on saatu päätökseen, SPO julkaisee päätelmänsä. Laissa ei säädetä korjaustoimenpiteistä havaintojen kiistämiseksi.



Orbán, joka usein moittii vastustajiaan länsimaisina palkattuina agentteina, sanoo, että teko on välttämätön Unkarin suojelemiseksi tarpeettomalta poliittiselta puuttumiselta.


Mutta lain laaja mandaatti, epämääräiset määritelmät ja oikeudellisen valvonnan puute ovat herättäneet vakavaa huolta kansalaisyhteiskunnan ja riippumattomien toimittajien keskuudessa, jotka pelkäävät joutuvansa epäoikeudenmukaisesti häpeälliseen maineeseen, koska he kieltäytyivät noudattamasta Orbánin poliittista dogmaa ja ovat jääneet voimattomaksi haastaa SPO:n julkisia johtopäätöksiä.


Transparency International Unkari ja kansainvälisten lahjoitusten tukema voittoa tavoittelematon Átlátszó ovat jo olleet toimiston kohteena.


Komissio toisti nämä näkökohdat käynnistäessään oikeustoimen helmikuussa ja sanoi, että laki rikkoo monia perusarvoja ja laillisia takeita, kuten demokratian periaatetta sekä oikeutta yksityiselämään, henkilötietojen suojaan ja sananvapauteen. , tiedottamiseen ja yhdistymisvapauteen sekä syyttömyysolettamaan, kaiken muun ohessa.



Yhdysvallat on myös arvostellut "drakonista" lakia sanomalla, että "Unkarin hallituksen yritys ahdistella, pelotella ja rangaista riippumattomia järjestöjä on vastoin demokraattisen hallinnon periaatteita, jotka juurtuvat oikeusvaltioperiaatteeseen."


Lisäkritiikkiä ovat esittäneet Euroopan parlamentti , Venetsian komissio , Amnesty International ja Unkarin Helsinki-komitea sekä kymmenet kansalaisjärjestöt ja riippumattomat tiedotusvälineet.


Viimeisin kehitys tapahtuu keskellä erittäin raskasta lukua vuosikymmenen kestäneessä Brysselin ja Budapestin välisessä taistelussa. Viime viikkoina Unkaria on arvosteltu, koska se kieltäytyi maksamasta 200 miljoonan euron sakkoa, uhkasi bussilla Belgiaan suuntautuvia siirtolaisia ​​ja helpottaa Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten työlupia .


Orbánin on määrä puhua Euroopan parlamentille ensi viikolla osana Unkarin puolivuotista EU-neuvoston puheenjohtajuutta, jota boikotoidaan vastauksena pääministerin tapaamiseen Vladimir Putinin kanssa heinäkuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti