sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Mahdoton tehtävä?


Eric Bonse - Bruxelles Paris Berlin - poliittisesti riippumaton blogisti on kirjoittanut samannimisen kirjan perustuen hänen "Lost in Europa" blogissaan julkaistuihin artikkeleihinsa. Meillä eurovaalien kynnyksellä pyritään antamaan myönteinen kuva Euroopan Unionin eurooppalaisesta yhteistyöstä, mikä on vaaliaktiivisuuden ja osallistumisen kannalta ymmärrettävää. Sen ei pitäisi kuitenkaan estää meitä katselemasta analyyttisesti ja kriittisesti Euroopan Unionin tilaa, joka täyttää pysyvän monialakriisin tunnusmerkit.

---

"Rauha on menetetty, vauraus hupenee, demokratia ja oikeusvaltio ovat vaarassa. Mihin Euroopan unioni on menossa? – Kriittinen arvio vuoden 2024 eurovaaleista .


E-kirja, joka perustuu katselublogissani "Lost in Europe" ilmestyneisiin artikkeleihin. Tässä ote esipuheesta:


Vuosi on 2024, ja pelko leviää Saksassa ja Euroopassa. Se on vaalien pelko – epämukavuus, jolle ei pitäisi olla sijaa demokratiassa. Mutta näkymä siitä, että kesäkuun eurovaaleissa voi tapahtua massiivinen siirtyminen oikealle ja Donald Trump voidaan valita uudelleen Yhdysvaltain presidentinvaaleissa marraskuussa, ei anna eurooppalaisille ja amerikkalaisille poliitikoille ja tiedotusvälineille rauhaa. Demokratia on vaarassa, sanotaan Atlantin molemmin puolin. 


Huoli on ymmärrettävää, mutta varoitukset vievät huomion pois todellisesta ongelmasta. Uhkaava vaalisokki on vain oire länsimaailman kriisistä. USA on syvästi jakautunut sisäpolitiikassa ja on nyt vaarassa menettää paljon kehuttu johtoasemansa ulkopolitiikassa. Sodat, joihin nykyinen presidentti Joe Biden joutui Ukrainassa, Israelissa ja Lähi-idässä, voivat maksaa hänen uudelleenvalinnan - kauaskantoisilla seurauksilla ei vain Yhdysvaltoihin, vaan myös Eurooppaan. 


EU on ollut "polykriisissä" vuosia, ja asiantuntijat ovat viime aikoina puhuneet "permakriisistä". Se ilmenee siinä, että EU ei enää täytä ydintehtäviään – rauhaa, vakautta ja vaurautta – mutta samalla se on jatkuvasti uusien ongelmien haasteena. Pakolaiskriisi 2015/16, Brexit 2016-2020, koronakriisi 2020/21, kiista oikeusvaltiosta ja lopulta Ukrainan sota pitävät politiikan jännityksessä; Eurooppa on jatkuvassa hätätilassa. 


Ihmiset Brysselissä ovat ylpeitä siitä, että EU on löytänyt vastauksen kaikkiin kriiseihin. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ylpeilee, että unioni on vahvistunut brexitistä, koronasta ja sodasta. Mutta todellisuudessa kriisitehtävät valtaavat yhteisön. " Tehtävähiipuminen " näkyy EU:n tiukassa budjetissa, mutta myös muuttoliikkeen hallinnan menettämisessä. Vaikka Bryssel tarjoaakin vastauksia, kuten turvapaikka- ja maahanmuuttosopimuksen, ne tulevat liian myöhään ja jäävät vajaaksi. 


"Liian vähän, liian myöhään" – tämä on ollut jatkuva ongelma Euroopan politiikassa eurokriisin jälkeen. Nyt suunnitellun Ukrainan sisääntuloon liittyy myös "liian ison, liian pian" uhka . Vuodelle 2030 suunniteltu laajennus voi osoittautua "mahdottomaksi tehtäväksi" ..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti