maanantai 8. helmikuuta 2021

Valtio, markkinat ja hyvinvointivaltio

 Tässä FM Seppo Tuovisen mainio artikkeli kuuluisan talousvaikuttajan Mariana Mazzucaton edustamasta vahvan valtion merkityksestä yhteiselle hyvinvoinnille. Mazzucaton mielstä juuri julkinen zsektori on innovatiivinen, "globaalin älyn" keskittymä, joka kykenee pitkäjännitteisyydellään tukemaan tärkeää perustutkimusta ja mahdollistamaan uusia innovaatioita, joista Seppo Tuovinenkin mainitsee kirjoituksessaan muutamia. juuri äskettäin Mariana Mazzucato puhui Euroopan Ammattiyhdistysinstituutin ETUI:n järjestämässä avoimessa nettikonferenssissa valtion merkityksestä. Hän korosti, että jos 'markkina' mielletään - kuten Europan Unionin konsolidoidussa perussopimuksessa on tehty -   olennaisesti yritysten toteuttamaksi toiminnaksi, unohdetaan kansanvaltaisen valtion ja suuren yleisön sekä kansalaisjärjestöjen  merkitys markkinan kokonaisuudessa. Tämä kapea näkemys on johtanut Euroopan Unionin ja Euroopan Keskuspankin yksipuoliseen yritykseen ratkaista tuotannon, kysynnän ja hyvinvoinnin tärkeimmät kysymykset pelkällä yritysten tarjonnan lisäämisellä. Tämä puolestaan on johtanut aneemisen Euroopan syndroomaan, josta on todella vaikeaa päästä ulos peruskirjojen ehdottoman autoriteetin ja niiden edellyttämän yksimielisyyden vuoksi.


Mazzucaton kirja, johon Seppo Tuovinen kirjoituksessaan viittaa, The Enterpreneurial State - Debunking Private vs. Public Sector Myths" löytyy pääosiltaaan myös Youtubesta Mazzucaton puolentoistatunnin mittaisena luonto- ja keskusteluversiona. 

Miksi valtion rooli on myös euroopan unionissa niin tärkeä? Ennenkaikkea siksi että se kykenee rahoituksen saatuaan vastaamaan investouinneilla ja palvelutarjonnalla kansalaisten tarpeisiin ja luomaan tätä kautta aitja, oikeita, toimeentulon tarjoavia työpaikkoja. Yritykset investoivat vain, jos on riittävästyi maksukykyistä kysyntää - ei muutoin. Kun Euroopan Unioni asettuu sääntömääräisesti vahvaa valtiota vastaan kieltäytymällä tukemasta jäsenvaltioitaan mutta suorastaan syytää rahaa yritysmaailman tueksi, ollaan tekemisissä yksiulotteisen, autoritaarisen järjestelmän kanssa. Tähän 'kantoon kaskessa' törmää tietenkin myös Mazzucaton vahvan valtion peräänkuuluttaminen- Ja tähän samaan seikkaan törmää myös euroopalaisen vasemmiston, so. ennenkaikea sosialidemokratian yritys toteuttaa kansanvaltaisen hyvinvointivaltion ideaa Euroopan tasolla. Yhdessä työnantajien pyrkim,yksen kanssa lopettaa neuvpttelu- ja sopimistoiminta ammattiyhdistysliikkeen kanssa muodostaa tämä uusliberaali lähestymistapa myrkyllisen yhdistelmän, jota vastaan demokratian ja parlamentarismin keinot suljetaan pois yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinovalikoimasta. Mitä siitä seuraa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti