maanantai 21. huhtikuuta 2025

Paperitiikeri ryöstöparoonina

 Ryöstöparoonien paluu; se on samalla taistelua moninapaista maailmanjärjestystä vastaan. USA yrittää eristää Kiinaa, mutta taitaakin tulla itse eristetyksi. Tällä videolla Geopolitical Economy-ajatuspajan johtaja Ben Norton haastattelee ekonomisti Michael Hudsonia. Hän on kirjoittanut USAsta kirjan "Superimperialism - the economic Strategy of American Imperialism", jonka analyysia haastattelu seuraa.

Sisäpolitiikassa Trump pyrkii eroon valtiosta ja sen palveluista tavoitteena korvata kaikki yritystoiminnalla. Se selittää myös superrikkaiden yritysjohtajien näkyvän mukanaolon Trumpin virkaanastujaisissa. "Make America Great Again" tarkoittaa Amerikkaa ilman suurta valtiota, joka ajetaan alas tilan luomiseksi yritystoiminnalle. 



Kiinan strategia on ollut toinen. Kiina ei ole halunnut ostaa tai kansallistaa yrityksiä, mutta on rahoittanut "rahaa painamalla" yhteisten palveluiden kannalta tärkeää yritystoimintaa. Palkkataso on matala, mutta sitä täydentävät kaikille tarkoitetut julkiset palvelut.

Ulkopolitiikassa MAGA-ohjelma ei tarkoita vastavuoroisuuteen perustuvaa kaupankäyntiä - kuten Kiina tekee - vaan Amerikka haluaa kaiken. Huippukorkeiden tariffien tarkoituksena on yksinkertaisesti pelotella USA:n kanssa kauppaa käyvät maksamaan kynnysrahoja kaupankäynnin jatkumiseksi. Amerikan jälkiteollinen tietoyhteiskunta on kuitenkin hyvin haavoittuvainen, koska siltä puuttuu teollisen ajan tuotantoketjut ja Saksan tapaan se on hyvin riippuvainen muualla maailmassa tuotetuista tuotteista. Näin ei ole Kiinan kohdalla, jolla maailman ytavarantoimittajana ovat tuotantoketjut kunnossa raaka-aineista aina korkeimman tason tuotteisiin. 

Videolla haastateltu taloustutkija ;ichael Hudson  puhuukin USAsta ainoana valtiona, joka on muuttanut kansainvälistä kaupankäyntiään aseistautumisen suuntaan. Aseena käytetään vahvaa luottamusta dollariin ja USA:n valtionvelkakirjoihin sekä SWIFT-järjestelmää kansainvälisen kaupan transaktioissa. Kaikissa näissä USA pyrkii pakkokeinoin rahastamaan ja on tehnyt sitä jo vuosikymmeniä.

Kysymys on siis kahdesta erilaisesta, vastakkaisesta näkemyksestä kansainvälisessä kaupankäynnissä. Kiina - ja myös Venäjä - rakentavat moninapaista, valtioiden omien valuuttojen varaan rakentuvaa järjestelmää yhtäällä, USA:n palatessa pyrkimykseen yksinapaiseen "kaikki itselle" järjestelmään.

Michael Hudsonin mukaan on mahdollista, että Kiina, Venäjä ja niiden kanssa muut BRICS.maat onnistuvat luomaan muutamassa vuosikymmenessä kansainvälisen kaupan järjestelmän, joka on täysin riippumaton USA:n monopolistisesta kansainvälisen kaupan toimintatavasta. Venäjän Keskuspankin luoma ja BRICS-maiden jo nyt hyväksymä järjestelmä perustuu Kiinan valuutan Yanin pohjalle rakennetulle vertailujärjestelmälle, tukilainoille oman kaupan kehittämiseksi globaalin etelän valtioissa, Kiinan mahtavalle Belt and Road projektille ja jopa tavaravaihdon hyväksymiselle kahdenvälisen kaupan toteutustavaksi samaan tapaan kuin mitä vielä 180-luvulla tehtiin Suomen ja Neuvostoliiton välisessä kaupankäynnissä. Tarkoitus on täysin irtautua SWIFT-järjestelmästä, jonka puitteissa rangaistaan ja luodaan riippuvuuksia kauppasuhteiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti