torstai 3. marraskuuta 2022

Ilmasto-oikeudenmukaisuus vaatii toimia!

Kansainvälinen Luonnonystävien Internationaali on julkaissut erityisen ilmasto-oikeutta avaavan kannanoton:


"Ilmastooikeudenmukaisuus kaikkien ihmisten hyvän elämän perustana!

11.03.2022 - 12:00

Teollisuusmailla ja nousevilla mailla on suurin osuus maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä, mutta ilmastonmuutoksen seuraukset vaikuttavat eniten globaalin etelän ihmisiin, joista monet kärsivät jo nyt äärimmäisestä köyhyydestä. Naturefriends International vaatii siksi enemmän ilmasto-oikeudenmukaisuutta tänä viikonloppuna Sharm El Sheikhissä alkavassa maailman ilmastokonferenssissa: välittömiä, kunnianhimoisia ja sitovia ilmastonsuojelutoimia sekä tehokasta tukea ilmastonmuutoksesta eniten kärsiville maille ja ihmisille.

 

Ilmastokatastrofien vuosi on takanapäin: Eurooppa koki kuumimman kesän vuosisatoihin; suuri osa Pakistanista joutui tulvien alle; hurrikaanit raivosivat Kuubassa ja Yhdysvalloissa... Köyhimmät kärsivät eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista. "Tämä on kaikkea muuta kuin reilua!" sanoo Manfred Pils, Naturefriends Internationalin puheenjohtaja. "Koska suurimmat kasvihuonekaasujen päästöt ovat teollisuusmaat ja nousevat maat, mutta pääasiassa globaalin etelän maiden ihmiset, jotka tuskin itse osallistuvat ilmastonmuutokseen, maksavat laskun."

 


Ilmastokriisi iskee ensimmäisenä kaikkein köyhimpiinEsimerkiksi senegalilaiset suurin osa tämän Länsi-Afrikan maan väestöstä ansaitsee elantonsa maataloudesta ja kalastuksesta. Mutta juuri nämä erittäin tärkeät talouden alat kärsivät kovasti ilmastonmuutoksesta - kuivuudesta ja tulvista, jotka johtavat huonoihin satoihin, muuttuneet merivirrat, jotka muuttavat suurten kalaparvien reittejä. Lisäksi kokonaisia rannikkoalueita on jo uponnut mereen merenpinnan nousun ja rannikkoeroosion vuoksi. Näin ollen kymmenet tuhannet ihmiset menettävät kotinsa ja toimeentulonsa vuosi toisensa jälkeen.

 

On korkea aika ryhtyä konkreettisiin toimiin!

 

Ilmastokriisi etenee hämmästyttävää vauhtia, mutta sekä EU että sen jäsenvaltiot epäröivät toteuttaa ajoissa asianmukaisia toimenpiteitä globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. "Maailman ilmastokonferenssissa meidän on vihdoin laitettava rahamme siihen mitä tarvitsemme elääksemme ja päätettävä konkreettisista, välittömistä toimenpiteistä ilmastonmuutosta vastaan", Manfred Pils vaatii. "Kyse on ennen kaikkea myös ilmasto-oikeudenmukaisuudesta, riskien ja mahdollisuuksien jakautumisesta. Teollisuusmaiden ja nousevien maiden, suurimpana kasvihuonekaasupäästöjen tuottajana, on annettava tärkeä panos ilmastonsuojeluun! Ja niiden on tehtävä se nyt!"

 

Lisäksi on osoitettava varoja myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen välttämättömien toimenpiteiden toteuttamiseen globaalin etelän maissa, joissa ihmiset ovat erityisesti kärsineet, jotta väestö voi elää ihmisarvoisesti. "Ilmastonsuojelu ja ilmastooikeudenmukaisuus ovat selkeästi edellytyksiä niiden 17 globaalin kehitystavoitteen onnistumiselle, joilla YK pyrkii luomaan pohjan kaikkien ihmisten hyvälle elämälle Agendan 2030 puitteissa", Manfred Pils sanoo.


Luononystävien ilmastorahasto aktiivisena panostajana ilmastooikeudenmukaisuuteen

 

Naturefriends International on perustanut ilmastorahaston, joka tarjoaa mahdollisuuden antaa henkilökohtaisen panoksen ilmastooikeudenmukaisuuden lisäämiseen. Lahjoitukset menevät 100-prosenttisesti African Naturefriendin konkreettisiin hankkeisiin, jotka lieventävät ilmastonmuutoksen seurauksia ja parantavat ihmisten elinoloja. "Ilmastorahaston ansiosta Afrikan maissa on vuodesta 2017 lähtien toteutettu kuusi hanketta, jotka kaikki hyödyttävät paikallista väestöä - esimerkiksi hedelmäpuuviljelmiä, jokien rantojen turvaamista tai energiatehokkaiden keittotilojen rakentamista", Mamadou Mbodji vahvistaa. African Naturefriends Networkin puheenjohtaja ja NFI:n varapuheenjohtaja. www.climatefund.nf-int.org

 


Ilmasto-oikeudenmukaisuus on periaate, joka antaa kaikille maailmanlaajuisesti, myös tuleville sukupolville, saman oikeuden koskemattomaan globaaliin ilmastoon ja pyrkii ilmastonmuutoksen seurauksena tarvittavien toimenpiteiden tasapuoliseen rahoitukseen. Jotta maailman ilmasto ei putoa raiteilta, ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on rajoitettava alle kahteen celsiusasteeseen. Tämä tarkoittaa, että jokainen ihminen maailmassa saa aiheuttaa enintään kaksi tonnia hiilidioksidia vuodessa. Vuonna 2019 Saksassa energiankäytöstä ja kulutuksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt henkeä kohti olivat 7,9 tonnia, mikä on lähes kaksinkertainen maailman keskiarvoon verrattuna. Tämä on päinvastoin kuin globaalin etelän ihmisten aiheuttamat CO2-päästöt, jotka ovat monissa tapauksissa alle yhden tonnin vuodessa. Samaan aikaan ilmastonmuutos vaikuttaa eniten globaalin etelän maihin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti