tiistai 29. marraskuuta 2022

Eurooppa syyttää Yhdysvaltoja sodasta hyötymisestä

Politico, saksalaisen Springer -lehtiyhtiön amerikkalaislta ostama uutisväline

- KIRJAILIJA: BARBARA MOENS , JAKOB HANKE VELA JA JACOPO BARIGAZZI

24. MARRASKUUTA 2022 


Eurooppa syyttää Yhdysvaltoja sodasta hyötymisestä

EU:n viranomaiset hyökkäävät Joe Bideniä vastaan viittaamalla korkeisiin kaasuhintoihin, aseiden myyntiin ja kauppaan, kun Vladimir Putinin sota uhkaa tuhota lännen yhtenäisyyden.


Yhdeksän kuukautta Ukrainan hyökkäyksen jälkeen Vladimir Putin alkaa onnistua lännen murskaamisessa. 

Euroopan huippuvirkailijat ovat raivoissaan Joe Bidenin hallinnolle ja syyttävät nyt amerikkalaisia ​​omaisuuden ansaitsemisesta sodasta samalla kun EU-maat kärsivät. 

"Tosiasia on, että jos tarkastellaan asiaa hillitysti, maa, joka hyötyy eniten tästä sodasta, on Yhdysvallat, koska ne myyvät enemmän kaasua ja korkeammalla hinnalla ja koska ne myyvät enemmän aseita", yksi korkea virkamies kertoi POLITICOlle. 


Räjähtävät kommentit – joita virkamiehet, diplomaatit ja ministerit  tukevat julkisesti ja yksityisesti  muualla – kuvaavat Euroopassa kasvavaa vihaa Yhdysvaltojen avustuksista, jotka uhkaavat tuhota Euroopan teollisuuden. Kreml suhtautuu todennäköisesti myönteisesti länsiliittolaisten ilmapiirin myrkytykseen. 


"Olemme todella historiallisessa käännekohdassa", korkea EU-virkamies sanoi ja väitti, että Yhdysvaltojen tukien ja korkeiden energianhintojen aiheuttama kaupan häiriön kaksoisisku uhkaa kääntää yleisen mielipiteen sekä sotaa että transatlanttista liittoa vastaan. "Amerikan on ymmärrettävä, että yleinen mielipide muuttuu monissa EU-maissa."

Toinen korkea virkamies, EU:n päädiplomaatti Josep Borrell, kehotti Washingtonia vastaamaan eurooppalaisiin huolenaiheisiin. "Amerikkalaiset - ystävämme - tekevät päätöksiä, joilla on taloudellinen vaikutus meihin", hän sanoi POLITICOn haastattelussa.

Yhdysvallat hylkäsi Euroopan valitukset. "Kaasun hintojen nousu Euroopassa johtuu Putinin hyökkäyksestä Ukrainaan ja Putinin energiasodasta Eurooppaa vastaan, piste", Bidenin kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi. Nesteytetyn maakaasun vienti Yhdysvalloista Eurooppaan "lisäsi dramaattisesti Euroopan energiansaannin monipuolistamista ja mahdollisti  siirtymisen pois Venäjältä", NSC:n tiedottaja sanoi.

Viime viikkojen suurin jännityskohta ovat olleet Bidenin vihreät tuet ja verot, jotka Brysselin mukaan kallistavat kauppaa epäoikeudenmukaisesti pois EU:sta ja uhkaavat tuhota Euroopan teollisuuden. Euroopan muodollisista vastalauseista huolimatta Washington ei ole toistaiseksi osoittanut merkkejä perääntymisestä. 

Samaan aikaan Putinin Ukrainan hyökkäyksen aiheuttamat häiriöt kaatavat Euroopan taloudet taantumaan, kun inflaatio kiihtyy ja energiatoimitusten tuhoisa supistuminenuhkaa sähkökatkoksilla ja säännöstelyllä tänä talvena.

Yrittäessään vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta EU-maat siirtyvät sen sijaan Yhdysvalloista tulevaan kaasuun – mutta eurooppalaisten maksama hinta on lähes neljä kertaa korkeampi kuin samat polttoainekustannukset Amerikassa. Sitten on todennäköistä, että amerikkalaisvalmisteisten sotilassarjojen tilaukset kasvavat, kun Euroopan armeijat ovat pulassa aseiden lähettämisen jälkeen Ukrainaan. 

Se kaikki on liikaa Brysselin ja muiden EU:n pääkaupunkien huippuvirkamiehille. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että Yhdysvaltojen korkeat kaasun hinnat eivät olleet "ystävällisiä", ja Saksan talousministeri on kehottanut Washingtonia osoittamaan enemmän "solidaarisuutta. Liittoutumasa toimivat ministerit ja diplomaatit ilmaisivat turhautuneisuutensa siitä, miten Bidenin hallitus yksinkertaisesti jättää huomioimatta kotimaisen talouspolitiikkansa vaikutukset eurooppalaisiin liittolaisiin. 

Kun EU:n johtajat käsittelivät Bideniä Yhdysvaltojen korkeista kaasunhinnoista G20-kokouksessa viime viikolla Balilla, Yhdysvaltojen presidentti ei yksinkertaisesti ollut tietoinen asiasta, yllä lainatun korkean virkamiehen mukaan. Muut EU:n virkamiehet ja diplomaatit olivat yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltojen tietämättömyys seurauksista Euroopalle oli suuri ongelma. 

"Eurooppalaiset ovat selvästi turhautuneita ennakkotietojen ja kuulemisen puutteesta", sanoi David Kleimann Bruegel-ajatushautomosta.

Virkamiehet molemmin puolin Atlanttia tunnustavat riskit, joita yhä myrkyllisempi ilmapiiri aiheuttaa länsimaiselle liittoumalle. Riitely on juuri sitä, mitä Putin toivoisi, EU:n ja Yhdysvaltojen diplomaatit olivat yhtä mieltä. 

Kasvava kiista Bidenin Inflation Reduction Actista (IRA) - valtavasta vero-, ilmasto- ja terveydenhuoltopaketista - on nostanut transatlanttista kauppasotaa koskevat pelot jälleen korkealle poliittiselle asialistalle. EU:n kauppaministerien on määrä keskustella reaktioistaan ​​perjantaina, kun virkamiehet Brysselissä laativat suunnitelmia hätätukiarkkua varten Euroopan teollisuuden pelastamiseksi romahdukselta. 

"Inflaation vähentämistä koskeva laki on erittäin huolestuttava", sanoi Alankomaiden kauppaministeri Liesje Schreinemacher. "Mahdolliset vaikutukset Euroopan talouteen ovat erittäin suuret."

"USA seuraa sisäistä agendaa, joka on valitettavan protektionistinen ja syrjii Yhdysvaltain liittolaisia", sanoi Euroopan parlamentin transatlanttista suhdetta käsittelevä johtaja Tonino Picula.

Amerikkalainen virkamies korosti, että eurooppalaisille kaasun ostajille asetettu hinta heijastelee yksityisten markkinoiden päätöksiä, eikä se ole seurausta Yhdysvaltain hallituksen politiikasta tai toiminnasta. "Yhdysvaltalaiset yritykset ovat olleet läpinäkyviä ja luotettavia maakaasun toimittajia Eurooppaan", virkamies sanoi. Vientikapasiteettia on rajoittanut myös kesäkuussa sattunut onnettomuus, joka johti keskeisten laitosten sulkemiseen.

Useimmissa tapauksissa, virkamies lisäsi, vienti- ja tuontihintojen ero ei mene yhdysvaltalaisille LNG:n viejille, vaan yrityksille, jotka myyvät kaasua EU:n sisällä. Euroopan suurin Yhdysvaltain pitkäaikaisten kaasusopimusten haltija on esimerkiksi ranskalainen TotalEnergies . 

Yllä lainattu NSC:n tiedottaja lisäsi: "Yhdysvaltojen johtama maailmanlaajuisten LNG-toimitusten kasvu auttoi eurooppalaisia ​​liittolaisia ​​ja kumppaneita saamaan varastointitasot rohkaisevaan kuntoon ennen tätä talvea, ja jatkamme yhteistyötä EU:n ja sen jäsenten kanssa. , ja muut Euroopan maat varmistaakseen, että tarvikkeita on saatavilla talvella ja sen jälkeen."

Se ei ole uusi argumentti amerikkalaisilta, mutta se ei näytä vakuuttavan eurooppalaisia. "Yhdysvallat myy meille kaasunsa nelinkertaisella hinnalla, kun se ylittää Atlantin", sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton sanoi Ranskan televisiossa keskiviikkona. "Tietenkin amerikkalaiset ovat liittolaisiamme... mutta kun jokin menee pieleen, se on sanottava myös liittolaisten välillä."

Halvemmasta energiasta on nopeasti tullut valtava kilpailuetu myös amerikkalaisille yrityksille. Yritykset suunnittelevat uusia investointeja Yhdysvaltoihin tai jopa siirtävät nykyistä liiketoimintaansa pois Euroopasta amerikkalaisiin tehtaisiin. Juuri tällä viikolla kemianteollisuuden monikansallinen Solvay ilmoitti , että se valitsee USA:n Euroopan sijasta uusiin sijoituksiin, viimeisimmässä sarjassa vastaavia ilmoituksia tärkeimmiltä EU:n teollisuusjättiläisiltä. 

Liittolaisia ​​vai ei?

Energiaeroista huolimatta Bryssel siirtyi täysimittaiseen paniikkiin vasta Washingtonissa, kun Washington ilmoitti 369 miljardin dollarin teollisuuden tukijärjestelmästä vihreän teollisuuden tukemiseksi  inflaation vähentämislain mukaisesti .

"Inflaation vähentämislaki on muuttanut kaiken", yksi EU-diplomaatti sanoi. "Onko Washington edelleen liittolaisemme vai ei?"

Bidenille lainsäädäntö on historiallinen ilmastosaavutus. "Vaikka ymmärrämme, että jotkut kauppakumppanit ovat huolissaan siitä, kuinka [sähköajoneuvon] verohyvityssäännökset IRA:ssa toimivat käytännössä niiden tuottajien suhteen, olemme sitoutuneet jatkamaan yhteistyötä heidän kanssaan ymmärtääksemme paremmin ja tehdäksemme mitä voimme. käsitelläkseen heidän huolensa", NSC:n tiedottaja sanoi. "Tämä ei ole nollasummapeli. IRA kasvattaa kakkua puhtaan energian investoinneille, eikä se jaa sitä." 

Mutta EU näkee asian toisin. Ranskan ulkoministeriön virkamies sanoi, että diagnoosi on selvä: nämä ovat "syrjiviä tukia, jotka vääristävät kilpailua". Ranskan talousministeri Bruno Le Maire jopa syytti tällä viikolla Yhdysvaltoja sen ajautumisesta Kiinan tavoin  taloudellisen eristäytymisen tielle ja kehotti Brysseliä toistamaan tällaista lähestymistapaa: "Eurooppa ei saa olla viimeinen mohikaaneista", hän sanoi.

EU valmistelee vastauksiaan, kuten suurta tukipakettia estääkseen amerikkalaisten kilpailijoiden pyyhkäisemästä Euroopan teollisuutta pois kartalta. "Koemme tässä suhteessa hiipivää luottamuskriisiä kauppakysymyksissä", sanoi saksalainen Euroopan parlamentin jäsen Reinhard Bütikofer. 

"Jossain vaiheessaon puolustettava itseään", sanoi ranskalainen Euroopan parlamentin jäsen Marie-Pierre Vedrenne. "Olemme valtataistelujen maailmassa. Kun osallistut painiin etkä ole   lihaksikas, etkä ole valmistautunut fyysisesti ja henkisesti, häviät."

Kulissien takana on myös kasvavaa ärsytystä Yhdysvaltain puolustussektorille virtaavista rahoista.

Yhdysvallat on ollut ylivoimaisesti suurin sotilaallisen avun antaja Ukrainalle, ja se on toimittanut yli 15,2 miljardia dollaria aseita ja varusteita sodan alusta lähtien. Borrellin mukaan EU on tähän mennessä toimittanut Ukrainalle sotilasvarusteita noin 8 miljardilla eurolla .

Erään eurooppalaisesta pääkaupungista kotoisin olevan korkean virkamiehen mukaan joidenkin kehittyneiden aseiden varastointi voi kestää "vuosia" toimitusketjun ja sirujen tuotannon ongelmien vuoksi. Tämä on lisännyt pelkoja, että Yhdysvaltain puolustusteollisuus voi hyötyä sodasta entistä enemmän. 

Pentagon kehittää jo etenemissuunnitelmaa aseiden myynnin nopeuttamiseksi, kun liittolaisten paine vastata kasvaviin aseiden ja varusteiden vaatimuksiin kasvaa.  

Toinen EU-diplomaatti väitti, että "rahat, joita he tienaavat aseilla" voisivat auttaa amerikkalaisia ​​ymmärtämään, että "kaiken tämän käteisen kaasun hankkiminen" saattaa olla "hieman liikaa". 

Diplomaatti väitti, että kaasun hintojen alennus voisi auttaa meitä "pitämään yleiset mielipiteemme yhtenäisenä" ja neuvottelemaan kolmansien maiden kanssa kaasutoimituksista. "Optiikan kannalta ei ole hyvä antaa vaikutelmaa, että paras liittolainen on todellakin ansaita valtavia voittoja ongelmistasi”, diplomaatti sanoi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti