lauantai 2. heinäkuuta 2022

EU hautaa yritysten rinnakkaistuomioistuimet Unionin alueella

 


EU hautaa suunnitelmat uudesta yritysten rinnakkaisoikeusjärjestelmästä Euroopan Unionin sisällä. EU:n komissio pitää kuitenkin kiinni yritysten etuoikeuksista kolmansien maiden kanssa. Itävallan Attac vaatii näiden yritysten etuoikeuksien maailmanlaajuista lopettamista.

EU:n komissio on luopunut suunnitelmistaan ​​uudesta yritysten rinnakkaisoikeusjärjestelmästä EU-maiden välillä. Tämän totesi EU:n rahoitusmarkkinoista vastaava komissaari Mairead McGuinness eilen avauspuheessaan* EU : n sidosryhmien foorumissa sisämarkkinoiden investointien suojaamisesta ja helpottamisesta.


Sen jälkeen, kun Euroopan yhteisöjen tuomioistuin totesi EU:n jäsenvaltioiden välisen ryhmän erityisten toimintaoikeuksien (ISDS) järjestelmän vuonna 2018 EU- lainsäädännön vastaiseksi, EU:n komissio aikoi korvata sen uudella ehdotuksella kesällä 2021. . Vaihtoehtojen joukossa komissio mainitsi myös erityisen EU-sijoitustuomioistuimen perustamisen yrityksille. Suunnitelmat on nyt virallisesti haudattu.


Schramböck toivoi edelleen kauaskantoisia erityisoikeuksia yrityksille

Vielä kesällä 2021 silloinen talousministeri Margarete Schramböck puolusti yritysten kauaskantoisimpia erityisoikeuksia . Erste Group ja Itävallan kauppakamari olivat myös vaatineet erityisoikeuksia kuulemisprosessissa . Myös suuret saksalaiset pankit, Euroopan pankkiliitto, saksalainen osakkeenomistajien lobbaus ja yritysten edunvalvontaryhmät, kuten BusinessEurope ja ranskalainen AFEP, olivat erityisen aktiivisia tämän lobbaamisessa .


EU:n komissio pitää kuitenkin kiinni yritysten etuoikeuksista kolmansien maiden kanssa

Attac suhtautuu varovaisen myönteisesti EU:n komission päätökseen. ”Yritysten erityiset toimintaoikeudet uhkaavat politiikkaa yhteisen edun nimissä ja ovat ristiriidassa demokratian kanssa. "Valitettavasti komissio kuitenkin noudattaa edelleen näitä yritysten etuoikeuksia sijoitussopimuksissa kolmansien maiden kanssa”, arvostelee Iris Frey Attac Austriasta. Yritykset voivat myös pakottaa valtiot korvaamaan niille valtavia summia uusista työntekijöiden, kuluttajien ja ympäristön suojelemista koskevista laeista.


Attac kehottaa EU:n komissiota kampanjoimaan kaikkien yritysten erityisoikeuksien lopettamisen puolesta – maailmanlaajuisesti. Attac vaatii, että maiden oikeusvaltiopuutteita tulisi parantaa kaikkien osalta sen sijaan, että luotaisiin laillisia etuoikeuksia yrityksille, jotka rajoittavat demokraattista toimintavapautta.


EU on tällä hetkellä ratifioinut neljä sopimusta ISDS-mekanismilla: energiaperuskirjasta tehdyn sopimuksen, CETAn Kanadan kanssa sekä sopimukset Vietnamin ja Singaporen kanssa. Ainoastaan ​​EY-sopimus on tullut täysimääräisesti voimaan. Kolmen muun sopimuksen ISDS-määräykset pannaan täytäntöön, kun kaikki jäsenvaltiot ovat ratifioineet ne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti