maanantai 27. kesäkuuta 2022

Energiaperuskirjasopimuksen uudistus epäonnistui: kansalaisyhteiskunnan järjestöt vaativat vetäytymistä


Itävallan ja Saksan Attac-järjestöt  ja myös Berliinin Luonnonystävät kritisoivat kovasanaisesti ja - ilmeisen oikeutetusti - 24.6. 2022 päättyneitä neuvotteluita EU:n ilmastosopimuksen uusimiseksi. 

© Reilun maailmankaupan verkosto

26.6.2022 | Lehdistötiedote Attacilta, Forum Environment and Development, Naturefriends Germany, PowerShift, Münchenin ympäristöinstituutti, Urgewald


Berliini, 24. kesäkuuta 2022: Energiaperuskirjasopimuksen (ECT) uudistusneuvottelut päättyivät tänään Brysselissä. Tulos jää selvästi liittohallituksen ja EU:n asettamista tavoitteista. Kansalaisjärjestöt vaativat siksi Saksaa ja muita EU:n jäsenvaltioita nyt eroamaan ECT:stä, minkä puolesta myös Espanja, Belgia ja Hollannin parlamentti ovat kampanjoineet viime päivinä.


ECT jatkaa fossiilisten polttoaineiden investointien suojaamista EU:ssa ainakin vuoteen 2033 asti, mikä muodostaa vakavan esteen energian siirtymisen nopeuttamiselle. EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolella fossiilisten polttoaineiden investointisuojaa ei pitäisi rajoittaa. EU ja liittohallitus eivät näin ollen ole saavuttaneet tavoitettaan tehdä sopimus yhteensopivaksi Pariisin ilmastosopimuksen ja Euroopan vihreän sopimuksen kanssa.


"Ukrainan sota ja paheneva ilmastokriisi ovat dramaattisia esimerkkejä fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vakavista seurauksista. Erityisesti näinä aikoina demokraattisesti valituilla hallituksilla on oltava toimintavapaus nopean ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen energiasiirtymän toteuttamiseksi ja energiansaannin turvaamiseksi. Mutta juuri tämän energiaperuskirjasopimus estää", kommentoi Ludwig Essig Münchenin ympäristöinstituutista ja Reilun maailmankaupan koordinaatioverkostosta. 


Eilen Saksan  "liikennevalopuolueiden" (punainen, keltainen, vihreä) julkaisemasta viidestä ECT-uudistuksen vaatimuksesta neljä ei ole täyttynyt. Uudistettu energiaperussopimus suojelee edelleen fossiilisia investointeja, eikä ilmastotoimia periaatteessa vapauteta sijoittajaoikeudenkäynneistä. Liikennevalon vaatimia muutoksia investointisuojastandardeihin ja voimassaololausekkeen lyhentämistä ei saatu aikaan. 


”Energiaperuskirjasopimuksen uudistus ei voi täyttää liikennevalopuolueiden vaatimuksia. Oikeudet ilmastonsuojelua vastaan ​​ovat mahdollisia myös uudistuksen jälkeen. Ainoa seuraus voi olla Saksan irtautuminen sopimuksesta, muuten liikennevalo menettää uskottavuutensa", sanoo PowerShiftin kaupan asiantuntija Fabian Flues.


Myös uudistetussa ECT:ssä yksityiset kaupalliset asianajajat voivat päättää riidanalaisissa sijoittajan ja valtion välisissä välimiesmenettelyissä (ISDS: Investor-State-Dispute Settlement), onko valtioiden maksettava sijoittajille suuria korvauksia. Euroopan komissio oli SPD:n ja vihreiden tuella luvannut, ettei se tee enää sopimuksia ISDS:n kanssa.


"Näillä yksityisillä välimiestuomioistuimilla ei ole tulevaisuutta - sen lupasivat hallituspuolueet ja Euroopan komissio", sanoo Attacin Hanni Gramann. "Tämä lupaus rikotaan nyt. Kolmen kaupallisen asianajajan pitäisi myös saada jatkossa päättää, saavatko fossiilisten polttoaineiden sijoittajat miljardeja kompensaatioita hallituksen ilmastonsuojelutoimista. Se yksin on riittävä syy jättää ECT."


RWE ja Uniper haastavat tällä hetkellä oikeuteen Alankomaiden hallitukselta noin 2,4 miljardin euron korvauksen kivihiilen käytöstä poistamisesta vuoteen 2030 mennessä. 


"Erityisesti Uniper oli jo uhannut ISDS:n välimiesmenettelyllä ECT:n perusteella ennen Alankomaiden kivihiilen käytöstä poistamista koskevaa lakia estäen näin kauaskantoiset toimenpiteet. Tämä osoittaa, että ECT on erittäin terävä miekka niiden käsissä, jotka haluavat estää tehokkaita ilmastonsuojelulakeja", sanoo Urgewaldin Sonja Meister.


”Energiaperuskirjasopimus on jäänne kivikaudelta. Jos liittohallitus haluaa nopeuttaa uusiutuvien energiamuotojen laajentamista ja kattavaa energiasiirtymää, liittovaltion hallituksen on pyrittävä purkamaan energiaperuskirjasopimus ja Saksan on vetäydyttävä energiaperuskirjasta", sanoi Uwe Hiksch Saksan luonnonystävistä. .


Lisävaaran muodostaa ECT:n suunniteltu laajentaminen uusiin energialähteisiin ja teknologioihin. Tulevaisuudessa veteen, biomassaan, synteettisiin polttoaineisiin sekä hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin sijoittavat sijoittajat voivat myös haastaa oikeuteen ECT:n nojalla. Tämä lisää valtioiden riskiä joutua oikeuteen uudistetun energiaperuskirjasopimuksen nojalla.


Viime tiistaina viisi nuorta, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa, valitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle kahtatoista Euroopan hallitusta (mukaan lukien Saksa) vastaan ​​ECT:n vuoksi. Sopimus on ristiriidassa kansainvälisten ilmastositoumusten kanssa ja rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta.


Tausta:


ECT on kansainvälinen kauppa- ja investointisopimus, joka tuli voimaan vuonna 1998 ja sillä on nyt yli 50 jäsenvaltiota Euroopassa ja Aasiassa. ECT:n tavoitteena oli avata entisen itäblokin öljy- ja kaasuesiintymät länsieurooppalaisten yritysten investoinneille. ECT:n modernisoinnista on neuvoteltu Brysselissä huhtikuusta 2020 lähtien. Keskiviikkona Espanja oli ensimmäinen maa, joka vaati yhteistä eroa ECT:stä.


Mikäli energiaperuskirjasta irtaudutaan, olemassa oleviin investointeihin sovelletaan 20 vuoden jatkolauseketta. Kuitenkin, jos monet jäsenvaltiot eroavat yhdessä, tätä voitaisiin lieventää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti