keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Taloudellisen sodankäynnin suunnitelma

 Taloudellisen sodankäynnin suunnitelma

1. helmikuuta 2022

- Käännös verkkolehti Brysselissä ilmestyvästä  "lost in Europe" julkaisusta

Pikkuhiljaa vuotaa yksityiskohtia Yhdysvaltain suunnittelemista Venäjän vastaisista pakotteista  julkisuuteen. Ne kuulostavat taloudelliselta sotasuunnitelmalta – ja herättävät kysymyksen, onko pelote todellakin tulossa käyttöön.


Mitään ei ole vielä virallisesti päätetty. Brysselin ja Washingtonin mukaan vuoropuhelua Moskovan kanssa etsitään edelleen. Pakotteiden valmistelu toimii vain sodan estämisessä.


Mutta jos katsoo yhdysvaltalaisen Bloombergin julkaisemaa rangaistusluetteloa, mieleen hiipii erilainen tunne. Toimenpiteet eivät kuulosta pelotteelta, vaan taloudelliselta sodalta.


Niihin kuuluvat kaikki Venäjälle elintärkeät sektorit energiasta pankkeihin ja strategisesti tärkeisiin teknologioihin. Ja ne pyrkivät lukitsemaan maan tärkeimmältä markkina-alueeltaan - Euroopalta.


Se on yleiskatsaus kidutusvälineisiin, joita Yhdysvallat - EU:n komission aktiivisella osallistumisella - on keksinyt. Se on massiivisin pakotepaketti, jonka Washington ja Bryssel ovat koskaan keksineet:


Pankit ja rahoitusmarkkinat

Venäjä leikataan pois rahoitusmarkkinoilta - joko SWIFTin kautta tai kohdistetuilla toimenpiteillä suuria pankkeja vastaan. Tavoitteena on ilmeisesti ajaa maa perikatoon - koska velan jälleenrahoitusta halutaan vaikeuttaa. Venäjä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä riippuvainen uudesta velasta, sillä on jopa suuria varoja.


Energiaa ja raaka-aineita

Nord Stream 2:n lopettamisen lisäksi Yhdysvallat suunnittelee myös maakaasun tuotannon ja kuljetuksen estämistä esimerkiksi tärkeiden teknologioiden vientikiellolla. Myös terästä, rautaa ja keskeisiä kemikaaleja koskevia rajoituksia harkitaan. Venäjä voi kuitenkin kiertää nämä pakotteet suhteellisen helposti – tiiviimmällä yhteistyöllä Kiinan kanssa.


Huipputeknologiaa ja luksustuotteita

Washington suunnittelee laajaa kauppasaartoa, joka voisi kattaa kaiken puolijohteista ja kvanttitietokoneista ilmailutuotteisiin ja tekoälyyn. Myös venäläisten luksustavaroiden vientirajoituksista keskustellaan. Ilmeisesti kyse on Venäjän heittämisestä vuosia taaksepäin - jopa hyväksi todettu yhteistyö avaruudessa uhrattaisiin


On epäselvää, ovatko nämä maksimivaatimuksia, joilla USA haluaa saada EU:n myönnytyksiin - vai ovatko ne kokonaispaketti, jota ei  enää muuteta.


Yhdysvaltain presidentti Biden ehdottaa jälkimmäistä. Valkoisen talon mukaan pakotteita ei oteta käyttöön asteittain, vaan yhdellä iskulla – tavoitteena heikentää merkittävästi Venäjän taloutta.


Vaikka toimintamme ja EU:n toimet eivät ehkä ole identtisiä, olemme yhtenäisiä aikeissamme saada aikaan massiivisia seurauksia, jotka antaisivat vakavan ja välittömän iskun Venäjälle ja tekisivät ajan myötä sen talouden entistä hauraammaksi ja heikentäisivät Putinin pyrkimyksiä vaikuttaa Venäjään maailman näyttämöllä.


Valkoinen talon hallintovirkamiesten taustatiedote   Venäjän Ukrainan taloudellisista pelotetoimista

Ilmeisesti Washington ei ole enää "vain" huolissaan siitä, että Moskova  joutuisi sotaan Ukrainassa. Se kertoo kattavasta taloussodasta, jonka kaltaista ei ole koskaan käyty.


Tämä taloussota ei ole suunnattu vain Venäjää vastaan ​​– vaan kaikkia, jotka (vielä) käyvät kauppaa maan kanssa. Tämän osoittavat kokemukset Iranin ennakkotapauksesta.


Pohjimmiltaan kyse on EU:sta ja Saksasta. USA näyttää rangaistusluettelollaan eurooppalaisille, että heidän olisi parempi irtautua Venäjästä – mitä nopeammin, sen parempi.


Kohokohta on, että EU:n komissio on mukana irrottamisen valmisteluissa. Se saarnaa "suvereenia Eurooppaa" – ja tulee yhä enemmän riippuvaiseksi Yhdysvalloista…


Katso myös "Von der Leyenin kuuma kaasusopimus Bidenin kanssa"


PS. Muuten, pakoteluettelossa ei mainita venäläistä öljyä. Ehkä tällä on jotain tekemistä sen kanssa, että USA tuo paljon öljyä Venäjältä!?

3 kommenttia:

  1. Onpa inhorealistinen arvio! Valitettavasti vastaa minunkin tuntemustani asioitten tilasta. Ja vaikka en todellakaan pidä Venäjän sisäpoliittisesta kehityksestä, tuntuu kauhistuttavalta, että erilaiset amerikkalaiset ajatuspajat voisivat ohjata maailmaa tähän suuntaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain juuri postissa tilaamani kirjan "Ami, it's time to go!" Sen on kirjoittanut vuosituhannen alun Sksan SPD:n puheenjohtaja Oskar Lafontaine. Tässä kirjassa hän kuvaa yksityiskohtaisesti amerikkalaista ylivaltaa suhteessa Euroopan Unioniin. Inhorealistiset kuvat ovat muuttumassa todellisuudeksi.

      Poista
    2. Sama kirjanen on minullakin luettavana...

      Poista