torstai 9. joulukuuta 2021

Taksonomia - kriteerit ilmastoystävällisille investoinneille


EU on asettanut erityiset kriteerit ilmastoystävällisille investoinneille. Torstai-iltana hyväksyttiin laki niin sanotun taksonomian yksityiskohdista. Linkin välittivät Berliinin Luonnonystävät.


EU-maat antoivat keskiyön määräajan hylätä se. Siinä määritellään kriteerit esimerkiksi ympäristöystävälliselle bioenergialle, vesivoimalle ja metsätaloudelle. Vielä ei kuitenkaan ole selvitetty, voivatko kaasu- ja ydinvoimat sekä tietyt maataloustoiminnot olla ilmastoystävällisiä. Tätä varten EU-komissio haluaa antaa uuden säädöksen vuoden loppuun mennessä.


Taksonomia on kiistanalainen, koska se luo pohjan suurille rahavirroille. Se määrittelee, mitkä talouden osa-alueet ovat ilmastoystävällisiä. Kansalaisten ja sijoittajien tulisi saada selkeää tietoa kestävistä rahoitustuotteista – tämän pitäisi auttaa saamaan liikkeelle ilmastonmuutokseen tarvittavat miljardit.


Ensimmäinen askel


Säädöksen myötä on nyt otettu ensimmäinen askel kohti erityisiä kriteerejä. Energiainfrastruktuuriinvestoinneille asetetaan muun muassa hiilidioksidipäästöjen raja-arvo 100 grammaa kilowattitunnilta. Sähköntuotanto aurinkopaneeleilla, vesivoimalla tai tuulivoimalla on luokiteltu ilmastoystävälliseksi. Myös rautatiekuljetukset ovat listalla. Säännöt astuvat voimaan 1. tammikuuta.


Ympäristönsuojelujärjestö WWF kritisoi, että bioenergian ja metsätalouden vaatimukset eivät olleet riittävän tiukkoja. Erityisen kiistanalaista on, voidaanko ydinvoimaa ja kaasua pitää kestävinä. EU-maat ovat kiistelleet tästä kuukausien ajan. Ranska haluaa yhdessä Puolan ja Tšekin kaltaisten maiden kanssa merkitä ydinvoiman "vihreäksi" hinnalla millä hyvänsä. Sellaiset maat kuin Saksa, Luxemburg ja Itävalta vastustavat sitä jyrkästi.


Saksassa on kuitenkin vahva lobbaus kaasun sisällyttämiseksi taksonomiaan. Tämä voitaisiin tehdä poikkeamalla uusien kaasuvoimaloiden hiilidioksidin raja-arvoon. Nyt pidetään todennäköisenä, että tietyt kaasu- ja ydinvoimalaitokset sisällytetään taksonomiaan ainakin väliaikaisesti. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi äskettäin, että EU tarvitsee uusiutuvien energialähteiden lisäksi myös ydinvoimaa vakaana energialähteenä ja kaasua siirtymäkauden lähteenä.


Ydinvoima ja kaasu eivät ole kestäviä

Euroopan parlamentin jäsen ja tuleva vihreiden valtiosihteeri Sven Giegold sanoi, että ydinvoima ja kaasu eivät ole kestäviä. On löydettävä kompromissi, joka kunnioittaa jäsenvaltioiden suvereniteettia niiden energialähteiden yhdistelmän suhteen eikä samalla vahingoita taksonomian uskottavuutta.


Ympäristöjärjestöt, kuten Greenpeace ja WWF, varoittavat esittämästä kaasua ja ydinvoimaa ympäristöystävällisenä - kaasuna CO2-päästöjen vuoksi ja ydinvoimaa radioaktiivisen jätteen vuoksi. Se olisi ristiriidassa EU:n komission jo asettamien tieteellisten kriteerien kanssa, sanoi Mathilde Crêpy Ecos-järjestöstä, joka auttoi kehittämään taksonomiaa.


WWF:n Sebastien Godinot sanoi, että se tuhoaisi taksonomian uskottavuuden, koska ilmastoystävällisiä joukkovelkakirjoja koskevat nykyiset säännöt ovat jo tiukemmat rahoitusmarkkinoilla. "Se tuhoaisi EU:n vaatimuksen kestävän rahoituksen johtajuudesta." Autoteollisuusliitto vaati taksonomian epäbyrokraattista toteuttamista. "Pääasiassa siksi, että toistaiseksi ei ole olemassa tarkkoja ohjeita taksonomian tulkinnalle, mikä on olennaista yritysten suunnitteluvarmuuden kannalta", tiedottaja sanoi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti