keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Vapaata kilpailua, mutta liian vääristyneessä muodossa


Jacques Delors instituutti, pääkirjoitus – tammikuu 2023


Melkein vuosi sitten Ukrainan sota ravisteli tätä maata ja sen mukana koko Eurooppaa. Vuonna 2023 tämä kynnyksellämme oleva konflikti ja kaikki sen seuraukset muokkaavat edelleen EU:n asialistaa. Nyt valmistellaan seuraavaa talvea ilman venäläistä kaasua. Energian lisäkustannusten inflaatiovaikutuksia on hillittävä. Tätä tarkoitusta varten ohjelmoitu Euroopan keskuspankin perättäinen vakava korkojen kiristys edellyttää rahapolitiikan ja budjettipolitiikan niveltymisen tarkistamista.


Niistä keskustellaan uuden vuoden alussa Euroopan unionissa koetun shokin valossa: edessä sisämarkkinoiden pirstoutumisen vaara. Se, mitä alun perin kutsuttiin "yhteismarkkinoiksi", on aina ollut Euroopan rakentamisen ytimessä. Se luio puitteet kilpailupolitiikalle ja valtiontuelle. Sen käyttöoikeuden laajuus hallitsee kauppapolitiikkaamme. Näiden markkinoiden integraation, jonka Jacques Delors oli suunnitelut tekemään niistä maailman syvimmän ja joka täyttää 30 vuotta, sisäiset ja ulkoiset voimat piinaavat niitä.


Ulkomailla USA:n inflaatiota vähentävän lain (IRA) mukaiset tuet, jotka eivät noudata Maailman kauppajärjestön sääntöjä, stimuloivat teollisten investointien valintaa ja uhkaavat Euroopan markkinoilta luopumisen muodossa. Teknologinen irrottautuminen, jota Yhdysvallat toteuttaa kilpailessaan Kiinan kanssa,sisältää tarpeen päästä eroon taloudellisesta riippuvuudestamme Pekingistä (kuten tällä hetkellä parasetamolista) ja pakottaa eurooppalaiset yritykset järjestämään uudelleen arvoketjunsa ja sovittamaan markkinat teollisuuspolitiikan puitteissa. Euroopan yhteistä etua koskevat tärkeät hankkeet (IPCEI) ovat lupaava väline mm. rakentaa kapasiteettia valmistaa akkuja sähköajoneuvoihin, kehittyneitä puolijohteita ja muita tulevaisuuden tuotteita.


Unionin sisällä kahdenkymmenenseitsemän valtioin välillä kukin hallitus tarkkailee, kuinka muut tukevat omaa talouttaan, kuten Saksan kotimainen 200 miljardin euron tuki kotitalouksilleen ja yrityksilleen vastauksena kriisiin osoittaa. Kilpailun vääristymistä pelätään sellaisten valtioiden välillä, jotka pystyvät rientämään teollisuuden avuksi, ja niiden valtioiden välillä, joiden julkinen talous ei salli tällaista suurvaltaista panostusta. Reilun kilpailukehyksen takaaminen sekä Euroopan markkinoiden toimijoiden välillä että näiden yhdentyneiden markkinoiden ja muun maailman välillä on kaksinkertainen taloudellinen haaste, jolle vuosi 2023 avautuu. Sen on oltava EU:n neuvoston puheenjohtajakauden Ruotsin sitoutumisen painopiste suhtautumisessa Euroopan kilpailukykyyn. Komissio ehdottaa 9. ja 10. helmikuuta pidettävää Eurooppa-neuvostoa varten toimenpidepakettia, jonka asialistalla on Euroopan vastaus IRA:lle liittoutuneiden välisen kylmän kaupan estämiseksi.


Tässä kiireellisessä kysymyksessä ranskalais-saksalainen akseli aikoo saada takaisin viime vuonna vauhditetun johtavan roolinsa. Ennen 27-huippukokousta kahdenvälinen ministerineuvosto, joka on määrä kokoontua 22. tammikuuta Elyséen sopimuksen 60-vuotispäivänä, aikoo käynnistää liikkeen julkisen avun joustavuuden lisäämiseksi ja valtioiden uusien taattujen lainojen saatavuuden puolesta (seuraavaksi). Covid-aikaisen SURE-ohjelman esimerkki) ja yhteisten teollisten aloitteiden tukeminen. Lyhyesti sanottuna eurooppalainen tuki heijastelee Yhdysvaltojen tukea.

Näitä geotaloudellisia keskusteluja ei voi erottaa tulevista keskusteluista, jotka koskevat valtioiden investointimarginaaleja, niiden velkakapasiteettia ja EU:n nyt sellaisenaan kestäviä keskusteluja. Talouden ohjausjärjestelmä on toinen eurooppalainen hanke, joka avautuu vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Komission viimeaikaiset ajatukset vakaus- ja kasvusopimuksen kehittämisestä toimivat innostavana pohjana keskustelulle. Eurooppa etsii tuoretta julkista rahaa (velkaa) ja yksityistä rahaa, kun edessä on valtavat ja kollektiiviset investointitarpeet energia- ja digitaalimuutosten toteuttamiseksi ja yhteiskunnalliseksi tukemiseksi, puolustuksemme varmistamiseksi ja terveyden ja väestön ikääntymisen aiheuttamien haasteiden kohtaamiseksi. (pääomamarkkinaliitto).


Niiden monien aiheitden joukossa joita ajatushautomomme analysoi on niiden budjetti-, kaupallinen, geopoliittinen ja sosiaalinen ulottuvuus. On eurooppalaisen uskottavuuden asia ennakoida, säännellä ja kostaa estämättömien valtasuhteiden maailmassa. Meneillään oleva Qatargaten korruptioskandaali on vahingoittanut tätä uskottavuutta ja syventänyt epäluottamusta edustuksellista demokratiaa kohtaan erityisesti ja eurooppalaisia ​​toimielimiä kohtaan yleensä. Kansalaisten luottamuksen palauttaminen, toinen haaste, johon on kohdattava enemmän kuin koskaan, tehdään myös poliittisena todisteena siitä, että Eurooppa voi muuttaa tilannetta, kuten vastauksessaan Covidiin tapahtui. Ukrainalle antamamme jatkuvan avun laajuudesta sähköakkujen valmistuksessa, sähköntuotannosta toimitusketjuihin ja ulkomaisten investointien seulomisesta lääkkeiden ja puolijohteiden tuotantoon Euroopan suvereniteetin käsitteen sisällöstä on tullut taistelua kaikilla rintamilla ja jokaisena päivänä. Eteenpäin vuonna 2023!


Sebastien Maillard,


Jacques Delors Instituten johtaja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti