perjantai 10. syyskuuta 2021

Yritysmaailman välimiesoikeudet ristiriidassa EU-oikeuden kanssa?

Kansalaisläheinen sivuportaali "EnergiaTulevaisuus" raportoi Euroopan Tuomioistuimen ottamasta kannasta mm. vapaakauppasopimuksiin sisällytettyjä välimiestuomioistuimia  vastaan. EU-oikeuden mukaan ne ovat ristiriidassa EU-oikeuden suvereniteetin kanssa suhteessa Euroopan Unionin jäsenmaihin. Tästä seuraa, että EU-jäsenmaat voivat käsitellä valtion ja yritysten oikeuksien välisiä ristiriitoja oman lainsäädäntönsä mukaan. Tämä saattaa merkitä suurta käännettä yritysten pyrkimyksessä tehdä suuria ja pitkäaikaisia voittoja EU-jäsenvaltioiden kustannuksella esimerkiksi muutoksessa pyrittäessä ilmastoystävällisen energiaan.

Vuosien kiistojen jälkeen Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on todennut, että energiaperuskirjaan perustuva välimiesmenettely on ristiriidassa EU: n oikeuden kanssa. Se voi olla huono uutinen fossiiliselle polttoaineteollisuudelle.


9.6.2021 

- Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöksellä voi olla vakavia seurauksia RWE: lle ja Uniperille. Molemmat energiayhtiöt ovat nostaneet Alankomaissa vahingonkorvaushakemuksen. Syynä on Alankomaiden hallituksen päätös luopua hiilestä asteittain vuonna 2019. Viimeistään vuoteen 2030 mennessä hiilivoimaloiden pitäisi lopettaa. Se ei sovi kahdelle energiayhtiölle. RWE otti käyttöön hiilivoimalaitoksen Eemshavenissa vuonna 2015, ja Uniper seurasi esimerkkiä vuonna 2016 voimalaitoksella Maasvlakteessa. Heidän perustelunsa: Pakotettu pysäyttäminen vuonna 2030 aiheuttaisi suuria tappioita.


Heidän toimintansa perusta on energiaperuskirja. Sopimus tehtiin alun perin edistääkseen ja turvatakseen länsimaisten yritysten investointeja entisissä itäblokin valtioissa. Sijoittajilla on mahdollisuus haastaa valtiot oikeuteen erityisesti perustetuissa välimiesoikeuksissa, jos ne pakkolunastetaan. Lunastusta harkitaan jo silloin, kun valtio asettaa uudet säännöt, jotka heikentävät investointiehtoja.


Asianajaja Amandine Van Den Berghe ympäristöoikeusjärjestöstä ClientEarth sanoo: ”Energiaperuskirjan sopimus muodostaa valtavan uhan Euroopan energiasiirtymälle. Tämä sopimus on vuosikymmenien ajan antanut fossiilisia polttoaineita valmistaville yrityksille mahdollisuuden suojella ilmastolle haitallisia investointejaan demokraattisia päätöksiä ilmaston suojelun lisäämiseksi. "


Useat Euroopan valtiot, Euroopan Unioni ja kansalaisjärjestöt ovat jo vuosia vaatineet uudistuksia. Ongelmana on kuitenkin se, että uudistuksia voidaan saavuttaa vain yksimielisesti. Jotkut energiaperuskirjan allekirjoittajat, kuten Japani ja Kazakstan, ovat haluttomia liian suuriin uudistuksiin.


Toisin kuin muissa Euroopan maissa, kuten Espanjassa ja Ranskassa, Saksa ei myöskään vaadi syvällisiä muutoksia. Italia kuitenkin peruutti sopimuksen vuonna 2016, mutta kamppailee edelleen oikeusjuttujen kanssa. Koska maita voidaan haastaa oikeuteen vielä  20 vuoden kuluttua irtautumisesta, jos yritysten investoinnit tehtiin ennen sopimuksen purkamista.


Vastoin Unionin oikeutta

Samaan aikaan EU: n lainsäädännön mukaisten välimiesmenettelyjen laillisuudesta on keskusteltu vuosia. Maaliskuussa 2018 Euroopan unionin tuomioistuimen niin kutsuttu "Achmea-tuomio" aiheutti sensaation. Hollantilainen rahoitusyhtiö Achmea aloitti investoinnit Slovakiaan vuonna 2004 myydäkseen siellä yksityisiä sairausvakuutuksia. Slovakia oli aiemmin vapauttanut sairausvakuutusmarkkinat. Kuitenkin Slovakia sulki markkinat uudelleen ja Achmea sai Slovakialta 22 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia yksityisessä välimiesmenettelyssä energiaperuskirjan perusteella.


Yhteisöjen tuomioistuin katsoi kuitenkin, että tämä päätös oli ristiriidassa "unionioikeuden itsenäisyyden" kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että EU: n jäsenvaltiot ovat velvollisia toimimaan itse EU -sopimusten määräysten mukaisesti. Sen vuoksi jäsenvaltioiden ja niiden asukkaiden - ja siten myös yritysten - väliset kiistat ovat yksinomaan kansallisten tuomioistuinten ja Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen asia. Yhteisöjen tuomioistuimen vuoden 2018 tuomion mukaan yksityiset välimiesoikeudet, jotka kiertävät julkisia instituutioita ja kokoontuvat usein salaa, eivät kuulu tähän järjestelmään.


Nyt yhteisöjen tuomioistuin on ratkaissut oikeudenkäynnin uudelleen. Ukrainan energiayhtiö LLC Komstroy (entinen Energoalliance) haastoi Moldovan tasavallan yksityiseen välimiesoikeuteen, koska se saattoi menettää voittoja energian toimittamisesta. Välimiesoikeus katsoi LLC Komstroyn vuonna 2013, että Moldovan tasavallan olisi pitänyt maksaa 46,5 miljoonan dollarin vahingot.


Mutta Moldovan tasavalta toisaalta ryhtyi toimiin Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa vuonna 2019, joka nyt julisti yksityisen välimiesoikeuden oikeuskäytännön tehottomaksi ja teki jälleen selväksi, että EU: n jäsenvaltioiden välinen energiaperuskirja on tehoton. EU: n jäsenvaltioiden yritykset eivät näin ollen saa haastaa jäsenvaltioita vahingonkorvausvaatimuksiin yksityisessä välimiesoikeudessa.


Lopullinen päätös tarvitaan

On kuitenkin pelättävissä, että välimiesoikeudet jättävät huomiotta yhteisöjen tuomioistuimen tuomion, sanoi Euroopan parlamentin vihreiden investointipolitiikan tiedottaja Anna Cavazzini tuomion julkistamisen jälkeen. "Siksi tarvitsemme neuvoston lujan päätöksen tämän tuomion täytäntöönpanemiseksi ja siten uusien tapausten välttämiseksi jäsenvaltioiden välillä", Cavazzini sanoi.


Sitten Uniperin ja RWE: n kaksi tapausta Alankomaita vastaan ​​voitaisiin myös julistaa lopullisesti mitättömiksi. Näiden ja 55 muun yksityisen välimiesmenettelyn osalta asianajaja Amandine Van Den Berghe toivoo myös sopimusta EU: n toimielinten välillä. "Suvereenien hallitusten pitäisi pystyä toteuttamaan ilmastonsuojelutoimenpiteitä pelkäämättä, että fossiilisia polttoaineita käyttävät yritykset nostavat kanteen yksityisissä välimiesoikeuksissa", Van den Berghe sanoi.

---

(Artikkelin kirjoittaja "mf")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti