torstai 7. marraskuuta 2019

Vapaakauppa ja erityistuomioistumet

(Käännös Itävallan Attack-järjestön informaatiosta)

14.10.2019 , YK: n neuvottelut Wienissä: EU haluaa laajentaa erityisoikeuksia yrityksille


Esimerkit osoittavat: erityisoikeudet vaarantavat ilmastonsuojelutoimenpiteet
Tästä päivästä alkaen neuvottelut uudesta erityisestä oikeuslaitoksesta, "monenvälisestä sijoitusvälitysjärjestelmästä" (MIC), jatkuvat 19. lokakuuta asti Wienissä YK: n kansainvälisen kaupan oikeuden komitean (UNCITRAL) puitteissa. EU: n komissio yrittää perustaa kiistanalaiset sijoittajien erityiset julistusoikeudet perustamalla tämän järjestelmän monenväliselle tasolle. (1) Attac Austria ja monet muut kansalaisyhteiskunnan organisaatiot protestoivat kansainvälisellä toimintaviikolla ja vaativat yritysten erityisvaatimusten poistamista.

"EU myy MIC-järjestelmän uudistuksena, mutta vain menettelyä muutetaan, rinnakkaisoikeuden ongelmakohdat eivät muutu. Yritykset voivat jatkaa valitusten nostamista välimiestuomioistuimissa suurien korvausmäärien varalta, jos ne näkevät voittonsa olevan uhattuna uuden tai suunnitellun lain johdosta", kritisoi Alexandra Strickner, Attac Austria.

Suunniteltu MIC on myös 'yksisuuntainen katu': yritykset ja ulkomaiset sijoittajat voivat jatkaa valitusten nostamista valtioille vahingoista, mutta valtioilla ei ole mahdollisuutta nostaa kanteita yrityksiä vastaan.
Asiaa koskevissa sijoitussopimuksissa vahvistettuihin yritysten ja ulkomaisten sijoittajien aineellisiin oikeuksiin ei puututa.
Ehdotettu MIC ohittaa myös demokraattisiin periaatteisiin perustuvat valtion tuomioistuimet, ja sillä on vain vähän yhteistä todellisen tuomioistuimen kanssa. Kuten aiemmin, välimiehet on valittava pienestä kansainvälisten lakiasiaintoimistojen klubista, joka ansaitsee oikeudenkäyntien avulla ja jolla on siten omat intressit ryhmiä vastaan ​​valtioita vastaan ​​nostettuihin oikeudenkäynteihin.

Valitukset korkeista vahingonkorvausvaatimuksista ilmastonsuojelutoimenpiteistä ovat lisääntymässä.

Erityisoikeuksien laajentaminen vaarantaa myös energiamuutoksen. Yhä useammat fossiilisen energian teollisuuden yritykset valittavat erityisen toimintaoikeuden (ISDS) avulla estäen hallitusten ilmastonsuojelutoimenpiteitä tai vaarantavat ne korkeilla korvausvaatimuksilla. On vaarana, että fossiilisten polttoaineiden käytöstäpoistosuunnitelmat heikentyvät, ne vedetään kokonaan takaisin tai tai jätetään kokonaan suunnittelematta kunnes ne ovat käyttökelvottomia. Energiankierron tarpeen myötä myös yritystoiminnan riski kasvaa. Esimerkkejä ovat UNIPER vs. Alankomaat suunnitellun hiilestä irtautumisen takia, Rockhopper Vs. Italia, jossa Yhdistyneen kuningaskunnan öljy- ja kaasuyhtiö valittaa offshore-öljynporauskiellosta, tai Lone Pine vs. Italia. Kanada, jossa yritys ryhtyy toimiin öljyn säröporamiskieltoa (fracking) vastaan. (2)

EU ei kuitenkaan yritä vain vahvistaa yritysoikeuksia MIC: n kautta. Se torpedoi - samoin kuin Itävallan hallitus - YK: n neuvottelut taloustiedettä ja ihmisoikeuksia koskevasta sopimuksesta (sitova sopimus), jotka menevät uuteen kierrokseen samaan aikaan kuin Wienin MIC-viikko kokoontuu uudelle kierrokselle Genevessä.

Toimintaviikko ja eurooppalainen bussimatka "Ihmisten oikeudet, säännöt yrityksille!"

Neuvottelujen yhteydessä Attac Austria, Saksa ja Ranska järjestävät bussin, joka liikennöi 12.10. alkaa Genevestä ja pysähtyy monissa kaupungeissa matkalla Wieniin. Maan päällä järjestetään toimia ja tietoa erityisvaatimusten vaaroista yrityksille. Asemat Itävallassa:

Itävallan Attack järjestää useita kokoontumisia teemalla "Ihmiset ennen voittoa!" ja "Sijoitukset kyllä ​​- Yritysten erityiset oikeudet ei!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti