keskiviikko 21. elokuuta 2019

Läntinen arvoyhteisö?

Lähde: Tauno O. Mehtälän päivitys  Facebookissa 21.8. 2019

Olen aika-ajoin vähän naljaillut puhuessani "läntisestä arvoyhteisöstä", joka väittää rakentavansa demokratian arvoille ja asenteille. Tämä on koskenut sekä läntistä Eurooppaa että koko läntistä maailmaa. Minulle pohjoismaisen, kansanvaltaisen hyvinvointivaltion kannattajalle ja siinä elävälle markkina-alisteinen yhteisöllisyys ei ole koskaan edustanut ensisijaisesti ihmiselle kuuluvia perusoikeuksia, vaan on demokratian kaavussa vahvistanut eriarvoisuutta ja polarisoitumista äärirajoille saakka. Nyt Tauno O. Mehtälä nostaa esiin saman asian Ahti Valkeapään "suorastaan riemastuttavan älyllisen katsauksen" tästä teemasta.

"Siinä missä omat länsimieliset poliitikkomme jaksavat jankuttaa läntisistä arvoista ja niiden turvaamisesta, [George] Friedman puhuu läntisen imperiumin etujen turvaamisesta. Ero on merkittävä, sillä viime kädessä nuo edut ovat kaupallisia."

"... Friedmanille 'vapaa maailma' tarkoittaa kaikkien kaupan esteiden purkamista amerikkalaisten suuryritysten tieltä."

Yllä kaksi lainausta, jotka riisuvat paljaaksi 'läntiset arvot' -stiiknafuulian taustalla olevat todelliset kovat arvot. Mielenkiintoista on nähdä myös amerikkalaisten kahtalainen näkemys Natosta, jotka molemmat näkemykset päätyvät nyky-Naton hyödyttömyyteen USA:n kannalta.

Suomalainen valtamedia ylläpitää amerikkalaisen Main Stream Median perifeerisenä kaiutinyksikkönä sinnikkäästi uskoa 'läntisiin arvoihin', jotka ovat lopulta vain amerikkalaisten ajatuspajojen kehittämä tarinakokonaisuus läntisten ihmismassojen kurissapitämiseksi. Valitettavan suuri osa älymystöä tulee handlatuksi siinä sivussa.

Ahti Valkeapään artikkelisarjan avaus on suorastaan riemastuttavan älyllinen katsaus globaalin geopolitiikan perusteisiin. Sellaisena se on parasta, mitä suomalaisessa geopoliittisessa keskustelussa on viime vuosina esitetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti