torstai 9. marraskuuta 2023

Kapitalismi prekariaatin ja epäproduktiivisen kilpailullisuuden tuottajana

 Social Europe -verkkolehti haastattelee Podcast-ohjelmassaan Brysselin yliopiston professoria  Albena Azmanovaa; hän on julkaissut kirjan "Capitalism on Edge". Siinä hän tuo uutta näkökulmaa modernin kapitalismin suuriin taloudellisiin ja sosiaalipsykologisiin heikkouksiin.




Albena Azmanova: Capitalism on Edge - kapitalismi prekariaatin ja epäproduktiivisen kilpailullisuuden tuottajana




Kapitalismi ei ole kriisissä, mutta on ajautumassa nurkkaan; taloudellisesti motivoitu kilpailu on tuottanut valtavan taloudellisen polarisaation. Mutta se on tuottanut myös sosiaalipsykologisesti vaikuttavan kilpailuhengen, 'kilpailullisuuden', joka on johtanut yhä laajenevan prekariaatin, nykyajan proletariaatin syntymiseen.




Uusliberalismin tuotteena on syntynyt kilpailuhenkinen hyvinvoinnin tavoittelu taloudellisesti yhä alhaisemmalla tasolla. Kun ihminen ajautuu sosiaalisen turvallisuuden saavuttamisessa epävarmaan tilaan, nousevat alkukantaiset, pohjimmiltaan konservatiiviset, vaistopohjaiset ratkaisumallit keskiöön. Näitä ratkaisumalleja ovat  itsekkyys, yritys pelaustautua muista piittaamatta ja täydellinen kyynisyys, solidaarisuuden puute.

Käy kuuntelemassa Podcast "Capitalism on the Edge"




Kärjistyvä kilpailullisuus lisääntyvän eriarvoisuuden oloissa tuottaa nöyryytetyn, vihaisen prekariaatin joka näkyy epäsolidaarisuutena,  äärioikeistolaisuutena ja pakona sulkeutuneeseen kansallismielisyyteen, 'America first' henkiseen oman nahan pelastamiseen. Brysselin yliopiston professori  Albena Azmanova näkee vastauksena olevan korkeammalla hyvinvoinnin tasolla olevan tasa-arvoisen yhteiskunnnan tavoittelun.


Käy kuuntelemasa Social Europe -verkkolehden Albena Azmanovan Podcast-haastattelu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti